NieuwsAutonomie
23 november 2017

deel

Eenzame ouderen opsporen aan de hand van hun stem? Het kan!

'Tuurlijk, met mij gaat alles goed.' Maar meent die oudere persoon dat ook echt? Het project Mi.Babbel gaat het na door zijn of haar stemgeluid te analyseren. Zo wordt het mogelijk om verborgen of verzwegen eenzaamheid en isolement gerichter op te sporen.

Revolutionair proefproject

Momenteel loopt in het OCMW van Knokke-Heist het revolutionaire proefproject Mi.Babbel om eenzame ouderen op te sporen. Hoe werkt het? Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers op om te vragen hoe het gaat. Dat is echter niet zomaar een gesprekje, want tegelijkertijd luistert een computer mee. Die analyseert de woorden én het stemgeluid en geeft dan in realtime aan of er eenzaamheid en isolement dreigt. 

Een stem liegt niet

Stembandtrilling, spreektempo, volume, pauzes tussen de zinnen, …: uit een stem kan je een schat aan informatie halen. 'Uit vorige onderzoeken blijkt dat je op basis van stemgebruik met 70% zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is', zegt Kris Demuynck, Prof. spraak- en audioverwerking aan de UGent. 

Artikel tags:

Lees ook

Het verhaal van Ghislaine

2 partners overleefde Ghislaine. Haar eerste echtgenoot stierf aan een hersentumor. De tweede aan longkanker. ‘Daardoor ben ik mij er elke dag heel erg van bewust dat het morgen plots helemaal anders kan zijn.’