NieuwsAutonomie
23 november 2017

deel

Eenzame ouderen opsporen aan de hand van hun stem? Het kan!

'Tuurlijk, met mij gaat alles goed.' Maar meent die oudere persoon dat ook echt? Het project Mi.Babbel gaat het na door zijn of haar stemgeluid te analyseren. Zo wordt het mogelijk om verborgen of verzwegen eenzaamheid en isolement gerichter op te sporen.

Revolutionair proefproject

Momenteel loopt in het OCMW van Knokke-Heist het revolutionaire proefproject Mi.Babbel om eenzame ouderen op te sporen. Hoe werkt het? Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers op om te vragen hoe het gaat. Dat is echter niet zomaar een gesprekje, want tegelijkertijd luistert een computer mee. Die analyseert de woorden én het stemgeluid en geeft dan in realtime aan of er eenzaamheid en isolement dreigt. 

Een stem liegt niet

Stembandtrilling, spreektempo, volume, pauzes tussen de zinnen, …: uit een stem kan je een schat aan informatie halen. 'Uit vorige onderzoeken blijkt dat je op basis van stemgebruik met 70% zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is', zegt Kris Demuynck, Prof. spraak- en audioverwerking aan de UGent. 

Artikel tags:

Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.