Nieuws Autonomie
23 november 2017

deel

Eenzame ouderen opsporen aan de hand van hun stem? Het kan!

'Tuurlijk, met mij gaat alles goed.' Maar meent die oudere persoon dat ook echt? Het project Mi.Babbel gaat het na door zijn of haar stemgeluid te analyseren. Zo wordt het mogelijk om verborgen of verzwegen eenzaamheid en isolement gerichter op te sporen.

Revolutionair proefproject

Momenteel loopt in het OCMW van Knokke-Heist het revolutionaire proefproject Mi.Babbel om eenzame ouderen op te sporen. Hoe werkt het? Een telefonist belt alleenstaande 65-plussers op om te vragen hoe het gaat. Dat is echter niet zomaar een gesprekje, want tegelijkertijd luistert een computer mee. Die analyseert de woorden én het stemgeluid en geeft dan in realtime aan of er eenzaamheid en isolement dreigt. 

Een stem liegt niet

Stembandtrilling, spreektempo, volume, pauzes tussen de zinnen, …: uit een stem kan je een schat aan informatie halen. 'Uit vorige onderzoeken blijkt dat je op basis van stemgebruik met 70% zekerheid kan zeggen of iemand verveeld, gelukkig of kwaad is', zegt Kris Demuynck, Prof. spraak- en audioverwerking aan de UGent. 

Artikel tags:

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.