Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Op 23 juni 2020 is het weer zover: de Dag van de mantelzorg! Een prachtig initiatief dat alle mantelzorgers een hart onder de riem steekt. Want mantelzorgers zorgen dag in dag uit voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Maar zorgen ze ook voldoende voor zichzelf? Wie lieten Roland Geldhof (82 jaar) aan het woord. Deze enthousiaste Oostendenaar staat dag en nacht klaar voor zijn vrouw Jeanine (79 jaar). “We nemen de dag zoals hij komt. Is het mooi weer buiten? Dan gaan we samen op pad of zoeken de tuin op.”
Zij geeft orders en ik voer uit. Maar is het al anders geweest?

Het kan soms snel verkeren ...

Een specifieke aandoening of ziekte, een zwaar ongeval, de start van een therapie of een intensieve revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen uit de directe omgeving die met plezier, of evengoed gewoon uit noodzaak, de zorg op zich nemen. Deze helden noemen we mantelzorgers. Ook Roland nam zo’n kleine twee jaar geleden de rol van mantelzorger op zich:

“Mijn vrouw kreeg een hersenbloeding en raakte deels verlamd. Die eerste momenten liep ik écht verloren, maar gelukkig zijn er organisaties zoals Partena Ziekenfonds die je op weg helpen en leren omgaan met deze compleet nieuwe situatie. Zo moesten er bij ons thuis heel wat veranderen, want mijn vrouw zit nu in een rolstoel. Dus kwam er een ergotherapeute van Partena Ziekenfonds langs die advies gaf en de nodige aanpassingen regelde”, aldus Geldhof.

Partena Ziekenfonds staat klaar voor mantelzorgers

Jawel, als mantelzorger komen er heel wat vragen en veranderingen op je af. Besef dan vooral dat je er niet alleen voor staat. Een goede raad? Informeer je tijdig en ontdek alle mogelijkheden op vlak van thuishulp. Maak hiervoor makkelijk een afspraak met de Dienst Maatschappelijk Werk van Partena Ziekenfonds. Er staan ervaren maatschappelijk werkers en ergotherapeuten voor je klaar met een antwoord op al je vragen, advies en ondersteuning, en dat helemaal gratis. 

“Hoe we het precies aanpakken? Na een tijdje leer je nieuwe trucs, plan je meer en kom je vanzelf in een bepaalde routine. Daarnaast krijgt mijn vrouw ook thuisverzorging en wordt ze wekelijks opgehaald voor de kine. Of ik ook op hulp van familie kan rekenen? Jawel, maar ik wil mijn kinderen zoveel mogelijk ontzien. Al staan ze natuurlijk altijd klaar om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Ik doe ook nog veel zelf. Zo rijd ik nog zelf rond met mijn KIA waarin ik perfect de rolstoel van mijn vrouw kan schuiven. We kunnen dus gerust nog uitstapjes maken. Al moet ik nu veel meer zaken plannen en bekijken, bijvoorbeeld waar sanitaire stops mogelijk zijn of een geschikte parkeerplaats vinden”, vertelt Geldhof.

Extra hulp nodig? Geen probleem

Het is perfect mogelijk dat je als mantelzorger niet alle zorg van de zorgbehoevende op jou kunt nemen. Daarom neemt Partena Ziekenfonds graag een deel van die zorgtaken uit handen. Door de praktische hulp over te laten aan professionals, hou je trouwens als mantelzorger meer tijd en energie over om er te zijn voor de zorgbehoevende. En dat blijft natuurlijk het allerbelangrijkste! Zo kun je onder meer rekenen op gezinszorg, waarbij dagelijkse taken van jou als mantelzorger worden overgenomen, zoals: hulp bij huishoudelijke, verzorgende en administratieve taken, bereiden van maaltijden, boodschappen doen, psychologische ondersteuning .... Ook kan hij of zij advies geven over de begeleiding van de zorgbehoevende. 

“Sowieso cijfer je jezelf een beetje weg. Zij geeft orders en ik voer uit, maar is het al anders geweest? (lacht). Je denkt telkens na over wat kan, wat er mag en hoe je het kunt aanpakken. En zo leer je op de duur ook bij”. Of ik soms nog een glas ga drinken met vrienden? Nu niet meer, die tijd is voorbij. Ik kom ook niet onmiddellijk in contact met andere mantelzorgers, maar ik sta er zeker voor open. Al was het maar om ervaringen of ideeën uit te wisselen. Ik geloof wel dat de stad Oostende bijeenkomsten organiseert, maar nu ligt alles een beetje stil. Wellicht door de coronacrisis?”, aldus Geldhof. 

Financiële ondersteuning voor mantelzorgers

Wordt de zorg voor je zorgbehoevend familielid, kennis of buur zo intens dat je niet langer fulltime kunt werken? Weet dan dat je in een aantal gemeenten en provincies mag rekenen op een premie voor zorgafhankelijke personen. Het is wel belangrijk om je hierover goed te informeren bij je provincie- of gemeentebestuur, want het bedrag en de voorwaarden kunnen variëren.

Naast de ziekteverzekering is er ook nog de Vlaamse sociale bescherming.  Indien je, volgens een aantal parameters, zwaar zorgbehoevend bent dan kunnen zij maandelijks voorzien in een maandelijkse tegemoetkoming. Dit bedrag dient voor niet-medische kosten voor mensen die extra hulp nodig hebben.  

Onze maatschappelijk werkers staan altijd voor je klaar. Zo kunnen ze een eerste inschatting maken of je recht hebt op financiële hulp, en je de nodige documenten bezorgen om de procedure op te starten. Bel gerust op voor een afspraak via 02 218 22 22. Of ontdek nu al op welke voordelen en premies je recht hebt via www.rechtenverkenner.be.

*de personen op de foto zijn niet Gilbert en zijn vrouw

Lees ook

Dag van de geleidehond: hoe kan jij helpen?

Een tijdje geleden ging een filmpje viraal op sociale media waarin werd uitgelegd dat je een geleidehond zonder baasje niet mag aaien maar moet volgen omdat de kans groot is dat het baasje hulp nodig heeft en de hond je naar hem of haar zal brengen. Ter ere van de dag van de geleidehond, hebben we samen met geleidenhond.be een lijstje gemaakt met tips waarmee je het leven van een geleidehondgebruiker en zijn hond gemakkelijker kan maken.

Jouw dossier bespreken vanuit je zetel thuis: de videocall

De lockdown, de quarantaine en alle gevolgen die de komst van COVID-19 met zich meebracht, heeft ons gedwongen om bepaalde zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. of het heeft gezorgd voor versnelling in projecten die in de pijplijn zaten. En ja, ook vaak met een positieve uitkomst. Een uitstekend voorbeeld daarvan is de komst van de videocall als extra service naar onze klanten toe.