Blijf actief en vitaal tijdens je pensioen

Door te bewegen blijf je mentaal fit, fysiek in vorm en slaap je beter. Je bouwt weerstand op en beperkt het risico op hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose. Geef beweging dus een plaats in je dagdagelijkse leven.
Blijf actief en vitaal tijdens je pensioen

Lichamelijk actief

Een half uurtje beweging per dag is de beste manier om het hart en de geest gezond te houden. Regelmatige fysieke activiteit kent verschillende voordelen: 

  • Je spieren en beenderen worden sterker door ze te gebruiken. Hoe meer we van ze vragen, hoe beter hun weerstand wordt.
  • Naast evenwichtige eetgewoonten helpt een dosis dagelijkse beweging het risico op breuken en valpartijen te verkleinen.
  • Naast de toegenomen levenskwaliteit (een fit gevoel, een verkwikkende slaap, minder stress, meer sociaal contact) heeft beweging ook een gunstige invloed op de werking van het hart, de bloedvaten en de longen.

Het geheim schuilt in de regelmaat

Er bestaan ontelbaar veel manieren om te bewegen. Kies een beweegvorm die bij je past! Maar vergeet niet, het geheim van een lichaam in vorm schuilt in de regelmaat. Denk eraan om dus dagelijks dertig minuten te bewegen, in één stuk of in kortere stukjes verdeeld.

Fietsen met een duwtje in de rug

Veel mensen op pensioen houden ervan om heerlijk te gaan fietsen. Maak je graag korte tochtjes? Mag het iets langer zijn? Of is het niet zo evident om lange tochten te maken? Dan is een elektrische fiets misschien een goed idee. Dankzij de elektrische fiets blijf je bewegen, alleen moet je minder kracht zetten op je pedalen.

Word lid van een sportclub

Fietsen, wandelen, lopen, zwemmen, karate, yoga, badminton, ... Maak jezelf lid van een sportclub en beweeg samen met anderen. Het is fijner om samen te bewegen en je maakt daarbovenop meteen ook nieuwe vrienden. Partena geeft je een duwtje in de rug en betaalt 15 euro op het jaarlijks lidgeld terug.

Geniet actief van de natuur

Vogels spotten, vlinders tellen, prachtige natuurgebieden ontdekken, … Het is gewoon zalig om te genieten van de natuur! Je hebt tal van verenigingen die geregeld natuuractiviteiten organiseren, natuurtips geven en nieuwe gebieden helpen verkennen. Natuur doet je goed!


Lees ook

16 juli 2020

Orgaandonor worden in enkele kliks

Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Sinds 1 juli 2020 kan je dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.