De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
De beste zorg bij dementie

Op huisbezoek

Als dochter Marie onze Dienst Maatschappelijk Werk contacteert is ze ongerust over haar ouders. Moeder Jossé heeft de ziekte van Alzheimer en vindt steeds moeilijker haar draai. Ze herkent vaak geen bekende gezichten en is slecht te been. Voor vader Maurice begint de zorg door te wegen. Katja gaat bij hen langs, samen met dochter Marie. Katja luistert vooral naar de noden en wensen van het gezin. Zo kan ze een zorgplan op maat voor hen uittekenen.

Hulp in huis

Eerste stap in het zorgplan is meer hulp in huis. Katja let erop om die hulp op vaste dagen te regelen en zorgt dat het zo vaak mogelijk dezelfde personen zijn. Dat is minder verwarrend voor Jossé en geeft ook voor Maurice meer rust. Jossé krijgt van Katja een schema met portretjes van de hulpverleners. Zo weet ze waar ze aan toe is.

Valveiligheid

Omdat Jossé al gevallen is in de badkamer, overloopt Katja mogelijke aanpassingen en hulpmiddelen. Een badlift wordt geregeld via de gezondheidsshop Shopavita. Een rode toiletbril en een even opvallend handvat moeten ervoor zorgen dat Jossé veilig naar het toilet kan. Katja stelt ook voor om een rollator aan te kopen. Ze regelt een tussenkomst van de Vlaamse sociale bescherming. Jossé is dankzij die rollator thuis weer mobieler en kan weer veilig op stap met haar man.

Zorg loont

Het zorgplan van Katja zorgt ervoor dat Jossé en Maurice veilig thuis kunnen blijven wonen. Maurice krijgt nu ook wat meer ademruimte. Dochter Marie is blij dat ze haar ouders weer wat geruster en tevredener ziet.

Hulp nodig?

Contacteer de Dienst Maatschappelijk Werk voor gratis advies via T. 02 218 22 22 of maak een afspraak.

Lees ook

Waarom kiezen voor Partena en OZ Gezinshulp?

Ben je niet goed te been, lukt het huishouden niet meer goed of heb je extra verzorging nodig? Dan is Partena en OZ Gezinszorg er om bij te springen. Onze verzorgenden komen wekelijks of meermaals per week aan huis om te helpen in het huishouden, boodschappen te doen of om te helpen bij de verzorging. Maar wat is nu de meerwaarde van thuiszorg? Om een antwoord te vinden op die vraag, spraken wij met twee van onze klanten én hun verzorgenden. 

Tips om mobiliteit bij ouderen te stimuleren

Een verminderde mobiliteit heeft impact op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker bij ouderen. Het stimuleren of verbeteren van de mobiliteit heeft dan ook meer dan 1 voordeel. 
We verzamelden 4 tips om je mobiliteit te verbeteren.
04 mei 2021

41% van de 75-plussers nemen meer dan 5 geneesmiddelen per dag

Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat maar liefst 4 op de 10 75-plussers minstens 5 (terugbetaalde) geneesmiddelen langdurig gebruiken. De cijfers tonen ook aan dat meerdere artsen en apothekers betrokken zijn bij het voorschrijven en verstrekken van medicatie aan eenzelfde patiënt.