NieuwsAutonomie
10 oktober 2017

deel

7 op de 10 60-plussers kijken positief aan tegen ouder worden

Het kalmer aan doen, genieten van de kleinkinderen, meer tijd voor zichzelf: 7 op de 10 60-plussers kijken positief aan tegen het ouder worden. Al kan dat optimisme snel omslaan als het sociale netwerk verkleint of de gezondheid plots achteruitgaat. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van de Koning Boudewijnstichting!

Positief ingesteld

68% van de 60-plussers ziet de toekomst positief tegemoet, tegenover 28% die het eerder negatief bekijkt. 4% ziet de toekomst zelfs heel somber in. De positieve ingesteldheid van 7 op de 10 60-plussers is echter broos. Als het sociale netwerk verkleint en er duiken gezondheidsproblemen op, kan dat optimisme snel verdwijnen.

Op vele vlakken blijkt de leeftijd van 75 jaar een kantelpunt te zijn. Als mensen zich goed voorbereiden op hun oude dag, verkleint het risico op problemen wel. Ongeveer 26% van de deelnemers aan de enquête had hierrond al concrete acties ondernomen. 

Zo lang mogelijk thuis wonen

9 op de 10 ouderen die een woning bezitten, blijven daar ook na hun pensioen. Bij huurders gaat het om 7 op de 10. De drempel om over te stappen naar een kleinere woning of een andere woonvorm is dus heel erg hoog. Om thuis te kunnen blijven, willen ouderen ook de nieuwe technologieën gebruiken. 47% is bereid om elk systeem te gebruiken, als dat nodig is om thuis te blijven wonen. 

Meer info

Ontdek alle resultaten van de enquête op de site van de Koning Boudewijnstichting.

Veilig en comfortabel thuis blijven wonen: het kan met de juiste zorg en hulp. Ontdek hier het zorgaanbod en de voordelen van Partena Ziekenfonds.

 

Artikel tags:

Lees ook

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.