Waarom minder zitten?

Waarom minder zitten?

Hoofd
Ogen
Nek
Hart
Maag en darmen
Rug
Knieën
Voeten

1 Hoofd

Gemoedstoestand

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die te veel stilzitten meer kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Volwassenen die veel tv kijken blijken bovendien een lagere levenskwaliteit te hebben dan volwassenen die minder tijd voor de televisie doorbrengen. Ook kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken zich minder goed in hun vel te voelen dan leeftijdsgenoten die meer bewegen.

Slaap

Te veel stilzitten bevordert een goede nachtrust allesbehalve. Vooral kinderen en jongeren die te veel stilzitten, blijken hier last van te hebben.

2 Ogen

Slecht zicht

Volwassenen die te veel stilzitten bij de computer, tablet of smartphone, blijken meer klachten te hebben over slecht zicht. Door de ogen lange tijd en zonder afwisseling, op dezelfde (korte) afstand te laten concentreren, raken ze sneller vermoeid.

3 Nek

Nekklachten

Wie te veel en te lang stilzit, en dan vooral bij de computer, of met een smartphone of tablet in de hand, heeft vaker last van nekklachten.

4 Hart

Hartproblemen

Volwassenen met veel schermtijd op de teller, hebben meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Kinderen en jongeren die veel stilzitten, blijken bovendien minder fit te zijn op cardiovasculair vlak. Te veel stilzitten kan een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol in de hand werken.

5 Maag en darmen

Kanker

Er bestaat een verband tussen te veel stilzitten en het ontwikkelen van bepaalde kankers bij volwassenen. Vooral bij darmkanker, baarmoederkanker en longkanker zijn er aanwijzingen dat te veel stilzitten een risicofactor kan vormen.

Overgewicht

Kinderen, jongeren en volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hoger vetpercentage. Ze lopen meer kans om op latere leeftijd obesitas te ontwikkelen. Volwassenen die te veel stilzitten, hebben gemiddeld een hogere body mass index.

6 Rug

Rugklachten

Te veel stilzitten zonder afwisseling met bewegen, rechtstaan of stappen is niet goed voor de rug. Wie te veel stilzit, krijgt sneller rugklachten en komt daar ook moeilijker vanaf eens de klachten er zijn.

7 Knieën

Spier- en gewrichtsklachten

Kinderen en jongeren die te veel stilzitten, hebben minder sterke spieren en gewrichten. Volwassenen die te veel zitten klagen vaker over pijnlijke spieren en gewrichten.

8 Voeten

Diabetes

Volwassenen die te veel stilzitten hebben een hoger percentage vetweefsel, een hoger triglyceridengehalte, een hoger gehalte nuchtere insuline en een lagere insulinegevoeligheid. Te veel stilzitten en te veel tv kijken staat bij volwassenen in verband met de ontwikkeling van diabetes type 2.

Er is een fout opgetreden. Gelieve het later opnieuw te proberen.
Zitten is het nieuwe roken

We zitten met een probleem

Volwassenen zitten vandaag gemiddeld 8 uren per dag stil. Dat is niet goed voor de gezondheid. Je kunt te veel stilzitten ook niet zomaar ‘goedmaken’ met een paar uurtjes per week intensief sporten. Omdat veel stilzitten schadelijk is op zich. Wanneer zit je te veel stil? En wat kun je eraan doen? 

Veel zitten is slecht voor de gezondheid

Waarom is stilzitten niet goed voor je?

Als je dagelijks urenlang en onafgebroken zit, en je benen stil houdt, dan gaat je lichaam in ‘slaapmodus’. Je bloed gaat trager stromen, je verbrandt minder vet, en je suikerspiegel gaat de hoogte in. Je concentratie gaat ook achteruit.  Ontdek hier wat te veel stilzitten met je doet. 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena