Nieuwsbericht

Zwaargewonden verzorgen in maximaal 7 gespecialiseerde ziekenhuizen

Ambulances brengen zwaargewonde slachtoffers altijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar die instelling heeft niet altijd de nodige uitrusting en ervaring. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor verzorging in maximaal 7 gespecialiseerde ‘traumacentra’. 

3.500 slachtoffers naar 145 ziekenhuizen

De expertise rond de verzorging van zwaargewonden is te versnipperd in ons land. In 2015 belandden 3.500 slachtoffers in maar liefst 145 verschillende ziekenhuizen. En die hebben niet allemaal de ervaring en uitrusting om hen de juiste verzorging te kunnen bieden. Het KCE pleit daarom voor 4 à 7 traumacentra die voldoen aan strenge criteria. Het team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen in die ziekenhuizen moet ook 7 dagen op 7 en 24u op 24 klaarstaan.

Grotere expertise

Dergelijke centra bestaan al in Nederland, Duitsland en Engeland en de sterftecijfers na zware ongevallen liggen er lager dan bij ons. Die traumacentra krijgen dan ook veel meer zware slachtoffers over de vloer en daardoor bouwen ze meer expertise op. Elk traumacentrum zou jaarlijks minstens 240 zwaargewonde patiënten moeten opvangen en behandelen. Kan een ambulance binnen de drie kwartier zo’n traumacentrum bereiken? Dan krijgt die optie de voorkeur.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE!

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena