Nieuwsbericht

Zikavirus: welke reisaanbevelingen?

Al sinds mei 2015 teistert het zikavirus Brazilië, met een snelle uitbreiding naar Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. Om de risico’s te beperken, doet de Hoge Gezondheidsraad enkele reisaanbevelingen per bevolkingsgroep.

Aantasting centraal zenuwstelsel bij foetus

Al meer dan een jaar woedt een epidemie van het zikavirus in Brazilië. Bovendien breidt die epidemie zich snel uit naar de rest van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. De boosdoener is de Aziatische tijgermug die het virus overdraagt. Tijdens deze epidemie worden meer baby’s geboren met een afwijking van het centrale zenuwstelsel, waarbij de schedelomvang te klein is. Wetenschappers zijn het er over eens dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen het zikavirus en die afwijkingen.

De aanbevelingen op een rij…

  • Algemene bevolking: geen reisbeperking voor de getroffen gebieden, wel preventiemaatregelen nemen (lange en bedekkende kleding, antimuggenmiddel, muskietennet, …)
  • Zwangere vrouwen en vrouwen met zwangerschapswens: niet afreizen naar de getroffen gebieden gedurende de hele zwangerschap, geen seksueel contact tijdens het verblijf of enkel met bescherming, rigoureuze bescherming tegen muggen tijdens verblijf, ...
  • Mannen van wie de partner zwanger is of wil worden:  rigoureuze bescherming tegen muggen tijdens verblijf, geen seksueel contact tijdens het verblijf of enkel met bescherming

Meer info

Het volledige advies vind je op de site van de Hoge Gezondheidsraad.Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena