Nieuwsbericht

Welke aandoeningen opsporen bij pasgeboren baby’s?

In ons land worden baby’s enkele dagen na hun geboorte via de Guthrietest gescreend op een aantal zeldzame erfelijke aandoeningen. De lijst met deze ziektes ziet er anders uit in de Vlaamse Gemeenschap dan in de Franse Gemeenschap. Met een pilootproject wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) deze screening vereenvoudigen.

Geen consensus

De Guthrietest is een screeningsprogramma voor pasgeboren baby’s. Met enkele druppels bloed uit de hiel of de hand worden de baby’s onderzocht op zeer zeldzame erfelijke aandoeningen. Over die ziektes bestaat echter geen internationale consensus en ook binnen België is er een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. In de Franse Gemeenschap worden 13 ziekten opgespoord en in de Vlaamse Gemeenschap 11. Experten bepalen welke ziektes deel uitmaken van het screeningsprogramma.

Tool om beslissingen te vergemakkelijken 

Een pilootgroep van experten en vertegenwoordigers voerde in opdracht van het KCE een pilootstudie uit om te onderzoeken of de multiple-criteria decision analysis (MCDA) helpt bij het kiezen welke aandoeningen op de lijst kunnen staan. Deze tool wordt vaak aangewend om moeilijke beslissingen te vergemakkelijken. Daaruit bleek dat MCDA voor een transparanter en gestructureerder beslissingsproces zorgt. Om te beslissen op welke aandoeningen te screenen, kan deze tool dus ook op termijn haar nut hebben. 

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Gerelateerde categorieën

Dossier zwangerschap en geboorte

Info over zwangerschap, bevalling, en het leven met een nieuwe baby. Reken ook op Partena voor kraamzorg, kinderopvang, zwangerschapsverlof en babyvoordelen.

Nieuwsbrief voor aanstaande ouders

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol informatie om van je zwangerschap en de eerste levensjaren van je kind een onvergetelijke tijd te maken.

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena