Nieuwsbericht

Weer meer sterfgevallen door overdosis drugs in Europa

Het aantal sterfgevallen door een overdosis drugs neemt alweer voor het 3e jaar op rij toe in Europa. Vooral nieuwe synthetische drugs baren zorgen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. 

93 miljoen Europeanen…

Maar liefst 93 miljoen Europeanen, ruim een kwart van de bevolking tussen 15 en 64 jaar, gebruikte al eens een illegale drug. En dat is niet zonder gevaar, zo blijkt uit de cijfers van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving. In 2015 verloren 8.441 mensen het leven na een overdosis, een stijging met 6% ten opzichte van 2014. Cannabis blijft met voorsprong het populairste roesmiddel, gevolgd door cocaïne, MDMA en amfetamines. 

Gevaar van nieuwe synthetische drugs

Heroïne veroorzaakt een heel aantal sterfgevallen, maar ook nieuwe synthetische drugs vormen een steeds grotere bedreiging. Die bootsen het effect van heroïne en morfine na en zijn vaak nog veel gevaarlijker. Voorlopig is hun marktaandeel nog klein, maar dat zou snel kunnen veranderen. Aangezien ze makkelijk verborgen en vervoerd kunnen worden, vormen nieuwe synthetische drugs aanlokkelijke handelswaar voor de georganiseerde misdaad. Vaak worden ze aangeboden in de vorm van poeders, tabletten, capsules of zelfs neussprays. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena