Nieuwsbericht

Wat staat er in de nieuwe voedingsaanbevelingen?

Wat omvat een gezonde, evenwichtige voeding nu precies? De Hoge Gezondheidsraad zet de puntjes op de i in de nieuwe voedingsaanbevelingen.

Vele richtlijnen zijn hetzelfde gebleven, maar andere zijn aangepast aan de huidige wetenschappelijke kennis. 

Een klein overzicht!

  • Vetten: verzadigde vetzuren (bv. in boter, vette vleeswaren, …) moet je zoveel mogelijk vermijden. Andere vetzuren als omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren moeten wel deel uitmaken van je voedingspatroon. Conclusie: doseer en varieer je vetbronnen!
  • Suiker: let op met toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken. Die werken overgewicht in de hand. Ook honing, rietsuiker of kokossuiker, tarwesiroop en geconcentreerd fruitsap consumeer je best met mate, want ook die zijn rijk aan vrije suikers.
  • Koolhydraten en vezels: deze zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. De HGR beveelt aan om te kiezen voor volle granen (bruin brood, volkoren brood, volkoren rijst en pasta, enz.),  peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit. 
  • Calcium: voedingssupplementen met calcium zijn enkel nodig in specifieke gevallen. Voor de meeste mensen volstaat een evenwichtige voeding met melkproducten, calciumverrijkte plantaardige dranken, calciumrijk mineraalwater en voldoende groenten. 
  • Zout: we consumeren twee keer te veel zout. Dat zorgt voor een hoge bloeddruk, die dan weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Gemiddeld eten we nu zo’n 10g zout per dag, maar dat mag eigenlijk slechts 5g zijn. De HGR vraagt daarom een daling van het toegevoegde zout in verwerkte producten als brood, kaas, fijne vleeswaren of in bereide maaltijden en in maaltijden op school.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena