Nieuwsbericht

Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit vanaf 2019

De Vlaamse sociale bescherming breidt fors uit. Vanaf 2019 zullen ook de mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) en de woonzorgcentra onder dit systeem vallen. Dat moet uitmonden in een ‘Vlaams zorgbudget’ voor alle Vlamingen die zorg nodig hebben. Met dat bedrag kunnen ze hun zorg zelf organiseren.

Mobiliteitshulpmiddelen en woonzorgcentra erbij

Elk jaar betalen we aan onze zorgkas een bijdrage. Daardoor kunnen personen met een handicap, zwaar zorgbehoevenden en ouderen met een zorgnood rekenen op een financiële tegemoetkoming. Vanaf 2019 vallen ook de mobiliteitshulpmiddelen (bv. rolstoelen en elektrische scooters) en de woonzorgcentra onder dit systeem. Het is de bedoeling dat later ook gezinszorg, kortverblijf, dagverzorgingscentra, geestelijke gezondheidszorg en revalidatie volgen. 

Naar een ‘Vlaams zorgbudget’

Die verschillende uitbreidingen moeten uitmonden in een ‘Vlaams zorgbudget’ voor alle Vlamingen met een zorgnood. Daarmee kunnen ze zelf kiezen op welke zorg en ondersteuning ze een beroep willen doen. In de mate van het mogelijke zal de toekenning van het zorgbudget automatisch gebeuren. “Zo moet de Vlaamse zorg eenvoudiger, transparanter en toegankelijker worden”, zegt Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen. 

Belangrijk: er komt een indexering van de ledenbijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming in 2018. Vanaf 1 januari 2018 bedraagt de gewone bijdrage 51 euro. Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming betalen 26 euro. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid!

 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena