Nieuwsbericht

Vlaams Instituut Gezond Leven wil einde maken aan de ‘zitcultuur’

De Vlaming zit gemiddeld 50 tot 85% van de dag stil. Dat sedentaire bestaan houdt nochtans heel wat risico’s in voor de gezondheid. Daarom heeft het Vlaams Instituut Gezond leven een aanbevelingsrapport opgesteld dat een einde moet maken aan de ‘zitcultuur’.

Groter risico op hartziektes, darmkanker, diabetes, …

De Vlaming zit gemiddeld bijna 9u per dag op een stoel, zetel of bank. Jongeren op de middelbare school zitten 50% van de schooluren en Vlaamse bedienden en kaderleden doen hetzelfde tijdens 70% van de werkuren. Ook thuis hangen we te veel in de zetel voor de televisie of zitten we aan onze computer. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat te veel en te lang stilzitten zorgt voor een verhoogd risico op hartziektes, darmkanker, diabetes, depressie en een vroegtijdig overlijden. 

Aanbevelingsrapport

Volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn zelfs de gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zich onvoldoende bewust van de gevaren van stilzitten voor de gezondheid. Daarom heeft de organisatie alle wetenschappelijke informatie over dit thema gebundeld in een aanbevelingsrapport.

De onderzoekers raden onder meer aan om lange periodes van stilzitten te beperken en na 20 à 30 minuten even de benen te strekken. Het thema van sedentair gedrag zal ook aan bod komen tijdens het voortraject van de gezondheidsconferentie in 2016. Die conferentie bepaalt de toekomst van het Vlaamse gezondheidsbeleid op vlak van voeding en beweging.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Lees meer

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena