Nieuwsbericht

Vaccineer ook jongens tegen het humaan papillomavirus

In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Tot nu toe was die vaccinatie enkel aangeraden voor meisjes van 10 tot en met 13 jaar, omdat dit virus baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Ook verantwoordelijk voor kankers bij mannen

Al sinds 2007 beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om meisjes van 10 tot en met 13 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). De reden is eenvoudig. Een infectie met dit zeer besmettelijke virus is verantwoordelijk voor vrijwel alle gevallen van baarmoederhalskanker. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat een HPV-infectie ook kanker bij mannen veroorzaakt, bv. penis- en anuskanker. Ook een verband met genitale wratten werd recent aangetoond. Maar liefst 3 op de 10 kankers die veroorzaakt zijn door HPV ontstaan bij mannen.

Ook jongens vaccineren

De Hoge Gezondheidsraad raadt nu aan om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen HPV. Daarnaast pleiten de experts ook voor een herhalingsvaccinatie voor zowel vrouwen als mannen van 15 tot en met 26 jaar, met specifieke aandacht voor mannen die seks hebben met mannen. De Hoge Gezondheidsraad kan echter enkel adviseren. Het is nu aan de bevoegde overheden en de gemeenschappen om te bekijken of ze het vaccinatieprogramma in die zin gaan uitbreiden.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de Hoge Gezondheidsraad!

Krijg je vaccin terugbetaald

Partena Ziekenfonds betaalt 80% van de aankoop van het vaccin terug, met een maximum van 25 euro per jaar.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena