Nieuwsbericht

Test downsyndroom (bijna) volledig terugbetaald aan alle zwangere vrouwen

België is het eerste Europese land dat de NIPT-test (bijna) volledig terugbetaalt aan alle zwangere vrouwen. Het gaat om een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij de foetus kan opsporen. Als klant van Partena Ziekenfonds krijg je sinds 2015 per zwangerschap een terugbetaling van 150 euro.

Maximaal 8,68 euro…

Vanaf 1 juli 2017 zullen zwangere vrouwen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming de NIPT-test volledig terugbetaald krijgen. Vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming niet genieten, zullen nog maximaal 8,68 euro uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt daarvoor 15 miljoen euro vrij. Ter vergelijking: in 2013 kostte de test ruim 600 euro en sinds 1 december vorig jaar ging het nog om 290 euro. 

Wat is de NIPT-test?

De NIPT is een eenvoudige prenatale test die onder meer het downsyndroom bij een foetus opspoort. De test wordt uitgevoerd op een bloedstaal van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook dna van de foetus te vinden is. Zo vermijdt de NIPT een groot aantal vruchtwaterpuncties, die kunnen leiden tot een miskraam. Het is wel belangrijk dat de arts de zwangere vrouw goed inlicht over de gevolgen van de test. Wordt er een afwijking vastgesteld? Dan moet de zwangere vrouw alsnog een vruchtwaterpunctie ondergaan om het resultaat met 100% zekerheid te bevestigen. 

Lees meer over de terugbetaling voor de NIPT-test.

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kinkhoest: te weinig zwangere vrouwen ingeënt in Brussel en Wallonië

Nieuwsberichten 14 maart 2018

Amper 22% van de toekomstige mama’s in Brussel en Wallonië liet zich in 2016* inenten tegen kinkhoest… tegenover 69% in Vlaanderen. Dat is erg weinig, want deze luchtweginfectie is in opmars en kan voor ernstige complicaties zorgen bij zuigelingen. Om onze baby’s vanaf de geboorte te beschermen raden de Onafhankelijke Ziekenfondsen alle zwangere vrouwen aan om zich tijdens de zwangerschap te laten vaccineren.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena