Nieuwsbericht

Steeds meer zelfstandigen zijn langdurig ziek

Het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen is sinds 2011 met 11% gestegen. Vooral de toename van het aantal psychische problemen valt daarbij op. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 

Langer dan 6 maanden ‘out’

De afgelopen 5 jaar is het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen toegenomen met 11%. Het gaat om zelfstandigen die langer dan 6 maanden ‘out’ zijn. De belangrijkste oorzaak zijn nog altijd spier- en wervelaandoeningen, maar vooral de stijging van het aantal psychische problemen bij zelfstandigen valt op. In 2010 kampte 19,32% van het aantal langdurig zieke zelfstandigen met een geestelijke ziekte, maar in 2015 ging het al om 21,48%. Een derde belangrijke oorzaak zijn de hart- en vaatziekten: 11,07% van de langdurig zieke zelfstandigen kampt met een dergelijke aandoening. 

Geen preventieluik voor zelfstandigen

Momenteel bestaat er nog geen luik rond preventie en welzijn binnen het sociaal statuut van zelfstandigen. De overheid werkt momenteel aan een re-integratietraject om langdurig zieke werknemers aan een (aangepaste) job te helpen. Daarna volgen dergelijke trajecten voor vastbenoemde ambtenaren en zelfstandigen. Eerder maakte de overheid al werk van een uitgebreider en flexibeler moederschapsverlof voor zelfstandigen.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena