Nieuwsbericht

Standaard ingrepen straks in alle Belgische ziekenhuizen op zelfde manier vergoed

Een knieprothese plaatsen, een eenvoudige blindedarmoperatie, …: het zijn zogenaamde ‘standaard’ ingrepen, waarbij er weinig of geen verschillen zijn tussen patiënten. Vanaf 1 september 2018 zullen deze ingrepen in alle Belgische ziekenhuizen op dezelfde manier worden vergoed. 

Momenteel nog verschillende terugbetalingen

Krijgen patiënten met dezelfde aandoening dezelfde ‘standaard’ verzorging in het ziekenhuis? Dan verschillen de terugbetalingen soms nog van ziekenhuis tot ziekenhuis. Dat kan bv. een gevolg zijn van het type en het aantal verstrekkingen door artsen en andere zorgverleners tijdens het ziekenhuisverblijf. Daar moet vanaf 1 september 2018 een einde aan komen. Vanaf dan zal de overheid die ‘standaard’ ingrepen overal in België aan dezelfde prijs terugbetalen.

Patiënten moeten een zeer transparante factuur ontvangen. Zo verkleint hun kans op overbodige onderzoeken. Op die manier weten ziekenhuizen ook op voorhand hoeveel ze terugbetaald krijgen van de overheid voor deze opnames.
Minister De Block

‘Laagvariabele zorg’

Die nieuwe financieringsvorm zal van toepassing zijn op 1 op de 10 ziekenhuisopnames in België. Het gaat om zogenaamde laagvariabele zorg: ‘standaard’ ingrepen zonder complicaties bij patiënten die geen andere gezondheidsproblemen hebben.

De prijs per opname zal op voorhand worden bepaald. De honoraria van alle zorgverleners die betrokken zijn bij de verzorging van de patiënt zullen daarbij gebundeld worden in een globaal bedrag. De komende jaren komen daar nog andere financieringsbronnen (bv. geneesmiddelen) bij. 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena