Nieuwsbericht

Stabiliseert het aantal patiënten met dementie in West-Europa?

Volgens een groep experts is het aantal patiënten met dementie gestabiliseerd in een aantal westerse landen. Zowel het percentage van de bevolking met dementie als het aantal nieuwe gevallen in specifieke leeftijdsgroepen zouden gedaald zijn. Dat schrijft De Morgen.

Link met hart- en vaatziektes?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal het aantal mensen met dementie wereldwijd tegen 2030 oplopen tot 75,6 miljoen. Een groep onderzoekers twijfelt echter of het zo’n vaart zal lopen. Zij namen 5 grote studies onder de loep, waaruit blijkt dat het aantal patiënten in bepaalde westerse landen is gedaald. Ze leggen daarbij de link met hart- en vaatziektes. Door een betere preventie en behandeling van bv. hoge bloeddruk en cholesterol is het aantal patiënten met cardiovasculaire aandoeningen sinds de jaren ’80 afgenomen. Volgens de experten kan de betere preventie van deze risicofactoren ook z’n vruchten afwerpen voor het aantal gevallen van dementie.

Nog steeds cruciale uitdaging

Op zich positief nieuws, maar een kanttekening is wel aan de orde bij deze resultaten. In de groep van 65-jarigen is het aantal mensen met dementie gedaald, maar naar schatting 40% van de 85-plussers lijdt nog altijd aan de ziekte. Gezien de vergrijzing is dat bovendien de snelst groeiende demografische groep. Kortom, dementie is en blijft nog altijd een cruciale uitdaging. De onderzoekers hameren daarom op preventie gedurende de hele levensloop. Risicofactoren op jongere leeftijd aanpakken, kan namelijk de grootste impact hebben op lange termijn om het risico op dementie te beperken.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena