Nieuwsbericht

Sociaal Werk in de kijker

Dinsdag 20 maart 2018 was het werelddag van het sociaal werk. Ook deze keer slaan de ziekenfondsen de handen in elkaar om de Dienst Maatschappelijk Werk en alle maatschappelijk werkers in de kijker zetten. Ook deze keer spelen we in op de actualiteit: de eerstelijnszorg.

Zeer actueel is de betrokkenheid van de Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen in de reorganisatie van de eerstelijnszorg. Meer bepaald de diensten van de ziekenfondsen, huisartsen, thuisverplegingsdiensten, diensten gezinszorg, kinesitherapeuten, apothekers, psychologen, woonzorgcentra, CAW, lokale besturen enzovoort, bekijken momenteel hoe zij zich op het lokale niveau beter kunnen organiseren. 

Eerstelijnzones 

Alle voorzieningen en actoren verenigen zich momenteel in eerstelijnszones. Dit zijn geografische zones waarbinnen de samenwerking concreet vorm krijgt. Aan het eind van de rit zullen er zo’n 60 eerstelijnszones zijn in Vlaanderen.

Een belangrijk uitgangspunt van deze operatie is dat de persoon met een zorgnood zijn eigen zorg in handen kan nemen. ‘Zorg dragen voor’ is niet alleen een zaak van zorgverleners en overheid maar een samenspel waar ook familie, vrienden, buren,… als mantelzorgers volwaardige spelers zijn. Het is aan overheid en de professionele hulp- en zorgverleners om die informele zorg maximaal te ondersteunen.

Maatschappelijk werker met een 'GPS-functie'

Dag van de Dienst Maatschappelijk Werk

En dat is net het punt waar onze maatschappelijk werkers een belangrijke schakel zijn. Zij beschikken over een ongelooflijke expertise op vlak van rechtsverkrijging en toegankelijkheid van het zorgaanbod.

Ze zijn bovendien vaak een steun en toeverlaat voor hun cliënten en hun omgeving: ze maximaliseren hun inkomen, zorgen voor allerlei hulpmiddelen op vlak van mobiliteit of in de thuisomgeving, en informeren en begeleiden hen bij alle mogelijke opties op het moment dat zij ondersteuning nodig hebben.

Zijn hebben als het ware een GPS-functie. Die rol vervullen zij ten aanzien van de ruim 200.000 cliënten die onze maatschappelijk werkers jaarlijks bereiken. En die GPS-functie zal in de toekomst nog belangrijker worden. Onze 450 maatschappelijk werkers zorgen er meer dan ooit voor dat de DMW een wegwijzer is op het snijpunt van zorg, welzijn en gezondheid. En dat zetten we op 20 maart graag in de verf op wat we noemen ‘de dag van de maatschappelijk werker’.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Regeling voor adoptieverlof versterkt sinds 2019

Nieuwsberichten 13 augustus 2019

Sinds 1 januari 2019 is het recht op adoptieverlof flink uitgebreid, zowel voor werknemers als zelfstandigen. Zo hangt de maximumduur niet langer af van de leeftijd van het geadopteerde kind. Elke adoptieouder heeft nu altijd recht op maximaal 6 weken adoptieverlof. De belangrijkste veranderingen in een notendop!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena