Nieuwsbericht

Snellere terugbetaling van immunotherapie bij kanker

Sinds 1 januari 2017 betaalt de ziekteverzekering ook immunotherapie terug voor longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker. Deze patiënten krijgen de behandeling ook een jaar sneller dan normaal, onmiddellijk na de registratie bij het Europees Geneesmiddelenagentschap. 

Versneld traject

Tot voor kort gebruikten artsen in ons land enkel immunotherapie bij huidkanker. Het gaat om ongeveer 500 patiënten. Dat moeten er nu meer dan tienduizend worden. Deze kankerbehandeling zal namelijk ook terugbetaald worden voor patiënten met longkanker, niercelkanker en de ziekte van Hodgkin. Voor die immunotherapieën zal ook een versneld traject gevolgd worden. Daardoor start de terugbetaling een jaar sneller dan bij het klassieke traject dat een geneesmiddel aflegt. 

Wat is immunotherapie?

Bij immunotherapie worden eerst antilichamen gekweekt in een labo. Die worden toegediend via een infuus en binden zich dan met de tumorcellen, waardoor die tumorcellen zichtbaar worden voor het immuunsysteem van de patiënt. Dat immuunsysteem schiet daarop in actie en valt naast de antilichamen ook de tumorcellen aan. De behandeling is meestal doeltreffender dan de klassieke chemotherapie. De bijwerkingen zijn ook veel kleiner, met een grotere levenskwaliteit voor de patiënt tot gevolg.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Elke generatie wordt allergischer

Nieuwsberichten 6 september 2018

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen en elke generatie wordt ook allergischer. Op 12 jaar tijd is het aantal terugbetaalde geneesmiddelen tegen allergieën bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV waarover De Morgen bericht. 

Ook de veiligste pijnstiller kan gevaarlijk zijn

Nieuwsberichten 25 mei 2018

Dagelijks 7 à 8 pijnstillers van 1 gram gedurende 2 weken nam een jonge vrouw uit het Gentse tegen haar hevige tandpijn. Het gevolg was een levertransplantatie. Artsen vragen aan de apothekers om hun klanten goed te informeren over een correct gebruik van paracetamol (Dafalgan en Perdolan). Want ook de veiligste pijnstiller kan dus gevaarlijk zijn. 

300 kankerpatienten mogen kinderwens blijven koesteren

Nieuwsberichten 18 mei 2018

Sinds april 2017 krijgen kankerpatiënten ‘oncofreezing’ terugbetaald, zodat ze na hun behandeling toch nog aan kinderen kunnen beginnen. Ondertussen hebben al 303 patiënten gebruikgemaakt van deze regeling. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block onderzoekt of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena