Nieuwsbericht

Slokdarm- en pancreaschirurgie enkel in ziekenhuizen met voldoende ervaring

Hoe meer ervaring een ziekenhuis heeft met de behandeling van slokdarm- en pancreaskanker, hoe meer kans op een succesvolle behandeling. Daarom mogen vanaf 1 juli 2019 enkel nog ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren dergelijke chirurgie aanbieden.

Nog betere zorgkwaliteit voor patiënten

Patiënten met slokdarm- of pancreaskanker hebben een duidelijk hogere overlevingskans als ze behandeld worden in een ziekenhuis dat minstens 20 operaties per jaar uitvoert. Momenteel mag elk ziekenhuis deze behandelingen nog aanbieden, maar daar maakt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block een einde aan. Alleen ziekenhuizen die 20 operaties per jaar halen, mogen nog dergelijke ingrepen uitvoeren. Dat moet een nog betere zorgkwaliteit voor de patiënten garanderen. Ziekenhuizen die deze chirurgie willen aanbieden, zullen een specifieke overeenkomst moeten sluiten met het RIZIV.

Ook voor andere complexe kankers

Die concentratie van complexe kankerzorg is een belangrijk deel van de ziekenhuishervorming. Op termijn zal dezelfde oefening dus ook gemaakt worden voor andere complexe kankers. Bij deze maatregel telt trouwens niet alleen de ervaring van een ziekenhuis, maar ook de resultaten van de behandeling, bv. de overlevingskansen na de ingreep. Expertise draait namelijk zowel om volume als om kwaliteit.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena