Nieuwsbericht

Slaapproblemen liever op cursus dan een pilletje

1 op de 5 75-plussers heeft in de laatste 24u een slaap- en kalmeermiddel genomen. Volgens Domus Medica is het dringend tijd om het gebruik van slaapmedicatie af te bouwen en te kiezen voor alternatieven als een slaapcursus. De huisartsenvereniging heeft daarom een nieuwe richtlijn opgesteld.

Koploper in gebruik slaapmiddelen

Ongeveer 1 op de 3 Belgen kampt soms met slaapproblemen. En meer nog dan in andere landen grijpen we naar slaapmiddelen om daar iets aan te doen. Vooral bij ouderen blijft het chronisch gebruik van slaapmiddelen zeer hoog: 20% van de 75-plussers heeft in de laatste 24u een slaap- en kalmeermiddel genomen. Met een nieuwe richtlijn beveelt Domus Medica huisartsen aan om eerst goed te luisteren naar de problemen van de patiënt, niet zomaar pillen voor te schrijven en ook aan alternatieven te denken.

Slaapcursus of –therapie

En welke alternatieven moeten dan voorkomen dat we te veel schaapjes tellen? Domus Medica wil dat huisartsen hun patiënten meer op slaapcursus sturen of cognitieve gedragstherapie bij een eerstelijnspsycholoog aanbevelen. Daar leren ze hun foute ideeën over slaap kennen, krijgen ze tips op maat of krijgen ze relaxatie- en ademhalingsoefeningen aangereikt. Een goede samenwerking tussen huisartsen, psychologen en slaapspecialisten is dus essentieel.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van Domus Medica.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena