Nieuwsbericht

Hoe scoren onze ziekenhuizen op vlak van ziekenhuishygiëne?

Onze ziekenhuizen boeken heel wat vooruitgang in de strijd tegen zorginfecties. Toch zijn er nog een aantal zwakke punten en moeten de gegevens van de ziekenhuizen aan een externe controle onderworpen worden. Dat staat in een studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). 

7 op de 10 ziekenhuizen hebben strategisch plan

In vergelijking met 2013 scoren de Belgische ziekenhuizen aanzienlijk beter op het vlak van ziekenhuishygiëne. Nu hebben bv. 70% van de ziekenhuizen een strategisch plan rond ziekenhuishygiëne in hun globale strategisch plan. In 2013 was dat nog slechts 30%. Meer en meer ziekenhuizen houden ook lokale audits van bepaalde zorgprocessen. Die zijn cruciaal in de strijd tegen infecties. Daarnaast volgt het ziekenhuispersoneel de aanbevelingen rond handhygiëne beter op. 

Externe controle

Het WIV baseert zich voor deze studie op gegevens die de ziekenhuizen zelf indienen. Om de betrouwbaarheid daarvan te garanderen, pleit het WIV voor een externe controle van deze informatie. Daarnaast zijn ook nog meer audits van specifieke zorgprocessen nodig en moet de opdracht van de hygiëneteams van de ziekenhuizen nog uitgebreid worden. Zo zouden ze hun pijlen ook moeten richten op een correct antibioticagebruik in het ziekenhuis. 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena