Nieuwsbericht

Psychotherapie is nu ook wettelijk erkend

Sinds 1 september 2016 is psychotherapie wettelijk erkend als een gespecialiseerde behandelvorm. Voorlopig mogen enkel klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen met een bijkomende opleiding psychotherapie uitoefenen. Die maatregel moet zorgen voor de best mogelijke garanties op een goede zorgkwaliteit en veiligheid voor de patiënt.

Meer patiëntenrechten en betere controle

Deze nieuwe wet is een goede zaak voor de patiënt. Wie psychotherapie uitoefent, moet nu namelijk de wet op de patiëntenrechten respecteren. Dat betekent dat je recht hebt op een goed bijgehouden patiëntendossier, je vrij je zorgverlener kan kiezen, je privacy beschermd blijft, … Daarnaast zijn de controlemogelijkheden op de beoefenaars  van psychotherapie nu ook groter. Bij problemen kan de gezondheidsinspectie tussenbeide komen en de beoefenaar eventueel schorsen of uitsluiten uit de gezondheidszorg. Kortom, als patiënt krijg je betere waarborgen op vlak van veiligheid en kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg.

Overgangsregeling

Voorlopig is psychotherapie voorbehouden aan klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen die een bijkomende opleiding hebben gevolgd. Maar wat met mensen die psychotherapie uitoefenen en niet tot die groepen behoren? Voor hen komen er ruime overgangsmaatregelen, waardoor de meeste mensen die momenteel psychotherapie uitoefenen, kunnen voortwerken.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van de FOD Volksgezondheid!

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena