Nieuwsbericht

Preventieve borstamputatie bij borstkanker niet altijd beste keuze

Na het verhaal van Angelina Jolie kent het aantal borstamputaties bij borstkanker een piek. Nochtans is die ingreep niet altijd de beste keuze. Dat zeggen artsen Rudy Van den Broecke (UZ Gent) en Jacques De Grève (UZ Brussel) in Het Nieuwsblad.

“Borstamputatie is hype geworden”

Volgens Van den Broecke en De Grève is een preventieve borstamputatie bij een vroeg stadium van borstkanker een hype geworden na het verhaal van Angelina Jolie. De bekende actrice maakte een paar jaar geleden bekend dat ze haar beide borsten preventief had laten wegnemen. 

Nochtans is die ingreep volgens beide artsen niet ideaal voor de verdere behandeling. “Op dit moment wordt in 30 tot 40% van de gevallen gekozen voor amputatie. We moeten naar een verhouding van 80% borstsparende ingrepen en 20% amputaties", zegt De Grève.

Vaak beter om borst te sparen

Volgens Van den Broecke en De Grève is het in de meerderheid van de gevallen beter om een borstsparende operatie uit te voeren. Daarbij wordt enkel de tumor weggenomen, samen met een klein deel van het gezonde borstweefsel. Daarna volgt dan een behandeling met radiotherapie. 

Een studie van het Integraal Kankercentrum in Nederland bevestigt dat standpunt. Marissa van Maaren bekeek de gegevens van 37.207 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd vastgesteld. Patiëntes met een borstsparende operatie bleken na 10 jaar 21% meer kans te hebben om nog in leven te zijn dan vrouwen bij wie de borst werd weggenomen.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wat na kanker

Wat na kanker?

Er bestaat veel informatie over kanker zelf en hoe deze ziekte te overwinnen of te voorkomen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker?

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena