Nieuwsbericht

Premature baby, premature ouder

Elk jaar worden in ons land bijna 10.000 baby’s te vroeg geboren. Wat betekent dat meteen ook 20.000 mannen en vrouwen vroeger dan voorzien ouders worden. Ondanks de vooruitgang van de behandeling van pasgeborenen, blijft de schok voor de kersverse ouders groot. Professionele ondersteuning is dan ook essentieel. 

Zware tijden voor de ouders

Als een kind te vroeg wordt geboren, hebben de ouders meestal nog niet de tijd gehad om alle voorbereidingen te treffen. De babykamer is nog niet klaar, ze hebben nog niet alle materiaal,… Reken daarbij een hoofd vol met vragen rond borstvoeding, de hospitalisatie van de baby, de verlenging van het moederschapsverlof,… en het wordt allemaal wat veel. Bovendien zijn er soms weken, zelfs maanden nodig vooraleer artsen de echte gevolgen van de vroeggeboorte kunnen vaststellen. Een bijzonder moeilijke periode voor de kersverse ouders. En toch kunnen ze een sleutelrol spelen vanaf de eerste uren van hun kleine baby. 

Cruciale rol 

Naast de medische verzorging is ook de betrokkenheid van de ouders bij de verzorging fundamenteel. 

De laatste 10 jaar is het aantal letsels bij premature baby’s niet veranderd, maar de gevolgen zijn minder groot dankzij een goede opvolging en stimulering.
Dr. Henrion, hoofd van de dienst neonatalogie van het ziekenhuis van Namen

Nog volgens de dokters spelen de ouders vanaf de opname in de neonatale dienst een belangrijke rol. Daarin worden ze uiteraard best bijgestaan door het medisch team en de patiëntenverenigingen, zeker op het moment dat ze naar huis mogen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VVOC).

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena