Nieuwsbericht

Pasgeboren baby vanaf nu ook gescreend op mucoviscidose

Pasgeboren kindjes in Vlaanderen krijgen 72 tot 96u na de bevalling een bloedprik. Het doel? Hen screenen op 11 aangeboren, zeldzame aandoeningen. Sinds dit jaar hoort daar nu ook mucoviscidose bij.

Uitbreiding van het bevolkingsonderzoek

Al jaren krijgen ouders in Vlaanderen de mogelijkheid om hun pasgeboren kindje te laten screenen op een aantal zeldzame ziektes. Die vroege opsporing is essentieel om kinderen sneller en beter te kunnen behandelen. Sinds begin dit jaar is dit Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen uitgebreid met mucoviscidose. Zo wil de Vlaamse overheid deze erfelijke ziekte al vóór de leeftijd van 2 maanden vaststellen om de behandeling vroeger te kunnen starten, met een betere prognose tot gevolg.

Belang van tijdige diagnose

Mucoviscidose is een erfelijke ziekte die vooral klachten veroorzaakt in de longen en het spijsverteringsstelsel. De aandoening blijft ongeneeslijk, maar een tijdige opsporing heeft verschillende belangrijke voordelen. Het ziekteverloop gaat trager en de behandeling tijdens de eerste levensjaren is minder zwaar. De longen worden ook minder snel aangetast en de patiënten leven langer.

Meer info!

Neem een kijkje op www.aangeborenaandoeningen.be!

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Regeling voor adoptieverlof versterkt sinds 2019

Nieuwsberichten 13 augustus 2019

Sinds 1 januari 2019 is het recht op adoptieverlof flink uitgebreid, zowel voor werknemers als zelfstandigen. Zo hangt de maximumduur niet langer af van de leeftijd van het geadopteerde kind. Elke adoptieouder heeft nu altijd recht op maximaal 6 weken adoptieverlof. De belangrijkste veranderingen in een notendop!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena