Nieuwsbericht

Ook behandeling hoofd- en halskanker enkel in voldoende ervaren ziekenhuizen?

Vanaf 1 juli 2019 mogen enkel ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren nog slokdarm- en pancreaskanker behandelen. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vraagt nu om hetzelfde te doen voor hoofd- en halskanker.

Minstens 20 patiënten per jaar

Als ziekenhuizen minstens 20 operaties voor slokdarm- en pancreaskanker uitvoeren, hebben patiënten een duidelijk hogere overlevingskans. Het KCE heeft nu dezelfde oefening voor hoofd- halskanker gedaan en daaruit bleek hetzelfde. De overlevingskans stijgt van 4 jaar naar 5 jaar als patiënten behandeld worden in ziekenhuizen die minstens 20 operaties per jaar uitvoeren.  Het KCE pleit ervoor om ook de zorg voor hoofd- en halskanker te centraliseren in ziekenhuizen die voldoende ervaring en expertise hebben.

Versnipperde zorg

Op dit moment is de zorg voor hoofd- en halskanker allesbehalve gecentraliseerd. De meer dan 9.000 patiënten tussen 2009 en 2014 werden behandeld in 99 verschillende ziekenhuizen. De helft van die ziekenhuizen behandelde jaarlijks vier of minder patiënten met hoofd- en halskanker. Op vlak van diagnose en de behandeling van deze complexe kankers stelde het KCE vast dat er nog ruimte voor verbetering is. Elk ziekenhuis zal een feedbackrapport ontvangen met zijn resultaten.

Meer info!

Neem een kijkje op de site van het KCE!

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena