Nieuwsbericht

Ongeveer 10.000 vroedvrouwen in ons land, wat zijn hun behoeftes?

Eind 2015 waren ongeveer 10.000 vroedvrouwen aan het werk in ons land, vooral in de ziekenhuizen. Er zijn echter nog veel onzekerheden over hun toekomstige rol. Daarom komt er dit jaar een kadaster van de actieve vroedvrouwen en een inschatting van hun behoeftes. 

Enkele cijfers

Eind 2015 waren 10.440 vroedvrouwen aan het werk in België: bijna 68% in Vlaanderen, 25% in Wallonië en iets meer dan 7% in Brussel. Bijna 4.800 vroedvrouwen werkten in een ziekenhuis (80% in een materniteit, 10% in neonatologie en 10% in andere afdelingen). De overige vroedvrouwen waren actief in de ambulante zorg, in secundaire en hogescholen, in vruchtbaarheidscentra of in sectoren buiten de zorg of buiten de gezondheidssector in het algemeen. Om een beter beeld te krijgen van de situatie op dit moment, komt er dit jaar een kadaster van de actieve vroedvrouwen en een inschatting van hun (toekomstige) behoeftes.

Behoeftes moeilijk te voorspellen

Bij het in kaart brengen van de behoeftes van de vroedvrouwen rijzen echter nog vele vragen. Wat is de impact van het kortere ziekenhuisverblijf na een bevalling op hun beroep? De pilootprojecten die momenteel lopen, moeten daarop een antwoord bieden. Daarnaast is er ook de vraag of gynaecologen in de toekomst meer taken aan de vroedvrouwen zullen toevertrouwen? Of zullen vroedvrouwen bepaalde taken delegeren naar bv. kraamassistenten of andere zorgverleners?
Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena