Nieuwsbericht

Mantelzorg blijft nog vaak een vrouwenzaak

Vlaanderen telde vorig jaar 140.693 geregistreerde mantelzorgers. Het gaat vooral om echtgenotes of (schoon)dochters. Mantelzorg blijft dus nog vaak een vrouwenzaak. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Lichte daling van aantal mantelzorgers

Vorig waren er in Vlaanderen 140.693 mensen die een zorgbehoevende persoon uit hun naaste omgeving verzorgden. Dat is een lichte daling tegenover de 142.471 mantelzorgers in 2014. De meeste zorgbehoevende mensen krijgen verzorging van één mantelzorger. In 2015 was dat het geval voor 97.722 zorgbehoevenden. Anderen hebben dan weer twee mantelzorgers (17.093) of drie (4.635).

Vooral vrouwen

In 76% van de gevallen is een mantelzorger een familielid van de zorgbehoevende persoon. Het gaat daarbij meer om vrouwen dan om mannen. Zo nemen (schoon)dochters in 23,8% van de gevallen de zorg op voor hun moeder en/of vader, terwijl (schoon)zonen dat slechts in 11,3% van de gevallen doen. Een rapport van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vraagt dan ook om mannen meer te stimuleren om aan mantelzorg te doen. 

Denk jij erover na om mantelzorger te worden?

Is er iemand uit jouw omgeving die zorg nodig heeft? En overweeg jij om die zorg op je te nemen? Weet dan dat jouw rol in het leven van de zorgbehoevende persoon van onschatbare waarde is. Het is echter ook goed om te weten dat je niet alleen staan. Er zijn verschillende instanties waar je een beroep kunt op doen omde zorg te delen, zodat niet alles op jouw schouders terechtkomt. 


Zorg jij voor iemand naaste omgeving?

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena