Nieuwsbericht

Last van lage rugpijn? Vooral blijven bewegen!

Het afgelopen jaar had maar liefst 1 op de 5 Belgen last van lage rugpijn. Na een grootschalige studie heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) een duidelijke boodschap voor hen: niet ongerust zijn en vooral blijven bewegen!

Draag zorg voor jezelf en blijf bewegen

Vele mensen met lage rugpijn staken elke fysieke activiteit uit vrees dat hun toestand nog zal verslechteren. Uit de studie van het KCE blijkt echter dat het omgekeerde belangrijk is: mensen met rugpijn moeten vooral in beweging blijven. Dat betekent de dagelijkse activiteiten voortzetten, of zelfs oefeningen uitvoeren. In de overgrote meerderheid van de gevallen geneest rugpijn namelijk spontaan. De basis van de behandeling is dan ook goed voor jezelf zorgen, de natuur zijn werk laten doen en ‘medicalisering’ vermijden. 

Omzichtig omspringen met radiologisch onderzoek en geneesmiddelen

Die ‘medicalisering’ slaat vooral op radiologische onderzoeken (radiografie, scan of MRI), geneesmiddelen en chirurgie. Die zijn enkel nodig in een heel beperkt aantal gevallen. Radiologische onderzoeken stellen de patiënt bovendien bloot aan schadelijke straling en kosten veel geld. Bij geneesmiddelen geldt het motto: enkel als het echt nodig is en voor een zo kort mogelijke periode. De beslissing om te opereren moet dan weer altijd in multidisciplinair overleg worden genomen.

Ik zie je wel zitten!

Wil je graag tips om minder te zitten en meer te bewegen? Het gaat soms om kleine inspanningen. Neem dan een kijkje op ikziejewelzitten.be

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena