Nieuwsbericht

Laboratoria mogen bepaalde supplementen niet langer aanrekenen

Administratieve kosten voor een bloedafname, supplementen bij de opsporing van baarmoederhalskanker, … : sommige laboratoria factureren dergelijke supplementen aan de patiënt. Een nieuw ontwerp van Koninklijk Besluit moet daar een einde aan maken.

Verbod op bepaalde supplementen

Een aantal laboratoria rekent verschillende supplementaire honoraria en administratieve supplementen aan voor verstrekkingen buiten het ziekenhuis. Een werkwijze die voor heel wat klachten zorgde. Een nieuw ontwerp van Koninklijk Besluit moet de supplementen die laboratoria aanrekenen aan de patiënt nu inperken. Zo komt er een verbod op:

  • Supplementen bij de opsporing van baarmoederhalskanker. Er wordt ook een terugbetaling voorzien voor het gebruikte materiaal bij het onderzoek.
  • Administratieve (on)kosten voor bloedafnames
  • Supplementen bij genetische onderzoeken
  • Supplementaire honoraria op de forfaitaire honoraria voor klinische biologie
  • Supplementen door niet- of gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners als ze de patiënt niet vooraf op de hoogte hebben gebracht

Transparantie

Ook op vlak van transparantie omvat het ontwerp van Koninklijk Besluit een aantal maatregelen. Zo ontvangt de patiënt onder meer een bewijsstuk als hij supplementen krijgt aangerekend. Het RIZIV publiceert ook een lijst met de conventiestatus van zorgverleners en labo’s op zijn website. Dit ontwerp zal nu aan het Verzekeringscomité van het RIZIV worden voorgelegd.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena