Nieuwsbericht

Krijgen onze baby's te veel geneesmiddelen?

Of onze baby’s te veel geneesmiddelen krijgen? De KidOscope, de barometer voor de gezondheid van kinderen, toont alvast aan van wel! 1 op de 2 baby’s krijgt antibiotica en 4 op de 10 baby’s worden behandeld tegen ademhalingsziektes. Zijn die geneesmiddelen altijd aangewezen? De Onafhankelijke Ziekenfondsen namen de kwestie onder de loep. 

Geneesmiddelen… met de papfles ingegeven?

De gezondheid van hun baby is voor ouders de hoogste prioriteit. Logisch dat ze zich zorgen maken wanneer hun baby ziek is. Volgens de KidOscope van de Onafhankelijke Ziekenfondsen ligt het aantal zuigelingen (0-2 jaar) dat geneesmiddelen krijgt, echter bijzonder hoog: 3 op de 4 baby’s krijgen geneesmiddelen toegediend. 1 op de 2 baby’s (47%) krijgt minstens een keer per jaar een antibioticum. Voor de behandeling van bronchiolitis krijgen 4 op de 10 baby’s bronchodilatatoren gedurende gemiddeld 31 dagen. 

Gezondheidsrisico’s op latere leeftijd 

Iedereen weet dat te veel antibiotica leidt tot een grotere resistentie voor de behandelingen. Minder bekend is dat het ook de darmflora van de allerkleinsten aantast, wat later zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van chronische ziektes als obesitas of astma.

Misschien minder alarmerend, maar toch ook opvallend, zijn de bronchodilatatoren, die vaak voor baby’s worden voorgeschreven. Die geneesmiddelen zijn niet aangewezen bij eenvoudige vormen van acute bronchiolitis. Een virale seizoensinfectie is vaak goedaardig en vergt in het algemeen niet meer dan de verzorging van de neus. 

Meer info? 

Alle details en cijfers van de KidOscope van de Onafhankelijke Ziekenfondsen ontdek je op www.kidoscope.be

Baby en medicatie

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Kinderen en medicijnen

Kinderen en medicijnen

Blog 28 september 2015

Je kind voelt zich niet lekker. Maar is het echt nodig om onmiddellijk naar het medicijnenkastje te hollen? Denk goed na voor je geneesmiddelen toedient aan een kind!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena