Nieuwsbericht

Keel- en strottenhoofdkanker enkel behandelen in gespecialiseerde ziekenhuizen

Keel- en strottenhoofdkanker zijn complexe ziektes. Patiënten moeten daarom enkel behandeld worden in een gespecialiseerd ziekenhuis door een multidisciplinair team van ervaren zorgverleners. Dat zegt het KCE in een nieuwe studie.

Meer dan kankerbehandeling alleen

Jaarlijks krijgen 850 à 900 mensen te horen dat ze aan keel- of strottenhoofdkanker lijden. Het gaat om zeldzame, complexe ziektes die om een gespecialiseerde verzorging vragen. Daarom pleit het KCE ervoor om patiënten enkel te behandelen in gespecialiseerde ziekenhuizen door multidisciplinaire teams. Want een goede verzorging is meer dan de kankerbehandeling alleen.

Ook de levenskwaliteit na de ziekte is essentieel. Daarom moeten naast chirurgen en oncologen ook tandartsen, logopedisten, voedingsdeskundigen en psychologen worden betrokken bij de verzorging. De ziekte kan namelijk zorgen voor slik- en spraakproblemen en misvormingen in het aangezicht en de hals.

Het hele gamma

Vandaag behandelt elk van de ongeveer 100 Belgische ziekenhuizen keel- en strottenhoofdkanker. Die bieden niet allemaal dezelfde gespecialiseerde, multidisciplinaire verzorging aan. Daarom pleit het KCE voor medische verzorging die enkel wordt gegeven door referentiecentra die over het hele gamma van de nodige expertise beschikken. 

Die centra kunnen een netwerk opbouwen met ziekenhuizen die zich dichter bij de woonplaats van de patiënt bevinden. Daar kunnen ze dan terecht voor minder complexe verzorging, onder toezicht van en in overleg met het referentiecentrum.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena