Nieuwsbericht

Kankerrisico even hoog bij vrouwen als bij mannen in 2025

Op dit moment krijgen meer mannen dan vrouwen kanker. In 2025 zal dat verschil echter weggewerkt zijn. Dat heeft vooral te maken met het groeiende rookgedrag bij vrouwen. Dat blijkt uit een studie van het Belgische Kankerregister.

Jaarlijks 12.000 nieuwe kankerdiagnoses vanaf 2025

In 2013 kregen 34.542 mannen te horen dat ze kanker hadden. Bij vrouwen ging het om 30.945. Het Kankerregister berekende dat in vergelijking met die aantallen er in 2025 jaarlijks 12.000 nieuwe kankerdiagnoses  bij zullen komen. Vrouwen zullen daarbij hun inhaalbeweging op mannen voortzetten, vooral door hun groeiende rookgedrag. Bij vrouwen verwacht het Kankerregister dus een extra toename van long-, mond- en keelholtetumoren. De stijging van het aantal tumoren bij mannen is dan weer vooral te wijten aan de vergrijzing en de groei van de bevolking.

Meer kankers, minder sterfterisico

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het aantal kankergevallen neemt wel toe, maar de kans om te overlijden aan de ziekte daalt elk jaar. Bij mannen neemt het risico 3 keer sneller af dan bij vrouwen (- 1,6% tegenover – 0,5%). Daarnaast leven mensen met kanker ook langer. In vergelijking met de periode 1999-2003 is de 5-jaarsoverleving bij mannen met 5% gestegen voor de periode 2009-2013.

Bij vrouwen gaat het om een stijging met 3%. Dat heeft volgens het Kankerregister vooral te maken met een betere preventie via bevolkingsonderzoeken en gevoeligere medische beeldvormingstechnieken. Ook de verbeterde behandeling speelt een rol.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena