Nieuwsbericht

In de pijplijn: chip die kanker opspoort binnen het kwartier

Een chip die binnen het kwartier kanker kan opsporen? Het is geen utopie meer. Het Leuvense onderzoekscentrum IMEC hoopt deze technologie binnen 3 à 5 jaar op de markt te brengen. 

Revolutie in kankerdiagnose

Liesbet Lagae en haar team bij IMEC werken al 4 jaar aan een revolutie binnen de kankerdiagnose: een chip die op basis van één bloedstaal binnen het kwartier kanker kan opsporen. “De chip kan op basis van één bloedstaal elke cel apart fotograferen. Dit zal op termijn leiden tot een apparaatje, waarmee dokters binnen het kwartier kunnen zien of er kankercellen tussen zitten”, zegt Lagae. Daarnaast zal de arts ook kunnen zien of er uitzaaiingen zijn, om welke kanker het gaat, welke therapie aangewezen is en of die behandeling aanslaat.

Marktklaar maken

IMEC heeft deze chip intussen met succes getest, maar dat betekent niet dat de technologie al gebruiksklaar is. Het onderzoekscentrum werft nu de nodige fondsen om de chip marktklaar te maken en een klinische studie bij een groot aantal patiënten uit te voeren. Lagae hoopt de chip binnen 3 à 5 jaar te commercialiseren.

Meer info

Neem een kijkje op de site van IMEC.

Preventieve onderzoeken terugbetaald

Partena Ziekenfonds voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek, zoals een mammografie, spirometrietest, endoscopie, bloedonderzoek of uitstrijkje en de app Fibricheck.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Nieuwsberichten 7 december 2018

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena