Nieuwsbericht

Huisartsentekort in meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten

In 56% van de Vlaamse gemeenten heerst een tekort aan huisartsen. Dat betekent dat er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn (of 12 in dunbevolkte gebieden). Dat blijkt uit een nieuwe lijst van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Lichte stijging ten opzichte van 2015

In 2015 waren nog 168 van de 308 Vlaamse gemeenten ‘huisartsenarm’. Dat aantal is nu gestegen tot 183. Maar wat betekent ‘huisartsenarm’ nu? Volgens de overheid is een gebied huisartsenarm als er minder dan 9 huisartsen per 10.000 inwoners zijn, of minder dan 12 in dunbevolkte gebieden. In die laatste zones zijn de afstanden namelijk groter. De gemeentes met een huisartsentekort zijn trouwens niet allemaal landelijke gebieden, ook in de centrumsteden zijn er op sommige plaatsen tekorten.

Volstaat de aanmoedigingspremie?

Als huisartsen zich in een huisartsenarme zone vestigen, hebben ze recht op een aanmoedigingspremie van 20.000 euro, plus een renteloze lening van 15.000 euro. Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen wil nu onderzoeken of die aanmoedigingspremie wel volstaat om huisartsen te lokken. "Goed georganiseerde wachtdiensten en het bestaan van groepspraktijken zijn vaak meer bepalende factoren dan een vestigingspremie", klinkt het bij het kabinet Vandeurzen.

Meer info

Neem een kijkje op de site van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Regeling voor adoptieverlof versterkt sinds 2019

Nieuwsberichten 13 augustus 2019

Sinds 1 januari 2019 is het recht op adoptieverlof flink uitgebreid, zowel voor werknemers als zelfstandigen. Zo hangt de maximumduur niet langer af van de leeftijd van het geadopteerde kind. Elke adoptieouder heeft nu altijd recht op maximaal 6 weken adoptieverlof. De belangrijkste veranderingen in een notendop!

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena