Nieuwsbericht

Homoseksuele mannen mogen bloed geven… na een jaar zonder seks

Er ligt een wetsontwerp klaar dat een einde moet maken aan de levenslange uitsluiting van homoseksuele mannen om bloed te geven. Ook zij zullen straks binnen een veilige omkadering bloed kunnen geven, maar wel pas na een jaar zonder seks. 

Veiligheid voorop

Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is de seksuele geaardheid niet van belang. De veiligheid van de patiënt die een bloedtransfusie nodig heeft, staat voorop. En seks hebben met een andere man vormt nog altijd risicogedrag, aangezien 1 op de 20 homoseksuele mannen leeft met hiv. Bij de hele mannelijke bevolking gaat het om 1 op de 5.000. Daarom voorziet het wetsontwerp in een tijdelijke uitsluiting van 12 maanden. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de bloedinstellingen zullen de criteria voor tijdelijke uitsluiting om de 2 jaar opnieuw evalueren. 

Welke andere criteria?

Niet alleen seks met een andere man staat gecatalogeerd als risicogedrag. Hetzelfde geldt voor seks tegen betaling en seks met iemand die drugs spuit. Wie bloed wil geven, moet eerst een uitgebreide vragenlijst beantwoorden. “Het is van cruciaal belang dat kandidaat-donors eerlijk en zo volledig mogelijk antwoorden om zo de veiligheid van de bloedtransfusies te garanderen”, klinkt het bij De Block.

Meer info

Neem een kijkje op de site van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block!

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena