Nieuwsbericht

Geen papieren getuigschriften voor verstrekte hulp meer vanaf 2018

Het gaat vooruit met de digitalisering van de gezondheidszorg. In die mate zelfs dat minister van Volksgezondheid De Block het actieplan e-Gezondheidszorg 2013-2018 heeft geactualiseerd. Zo moet er vanaf 2018 een einde komen aan de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp.

Nieuwe aandachtspunten

Al bijna 2 miljoen Belgen hebben hun geïnformeerde toestemming gegeven voor de beveiligde elektronische uitwisseling van hun medische gegevens tussen hun zorgverleners. Het heeft federaal minister De Block samen met haar 8 regionale collega-ministers ertoe aangezet om het actieplan e-Gezondheidszorg 2013-2018 te actualiseren. Dat vernieuwde plan telt 20 concrete acties, met de volgende nieuwe aandachtspunten:

  • een nog grotere klemtoon op de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners
  • een volledig nieuw luik rond mobile health
  • extra aandacht aan een gezondheidszorg met zo weinig mogelijk paperassen. Zo moeten alle huisartsen het getuigschrift voor verstrekte hulp vanaf 1 januari 2018 elektronisch naar het ziekenfonds sturen

Papierarme gezondheidszorg

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten al lang voor de afschaffing van de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp. In het vernieuwde actieplan wordt nu ook gehoor gegeven aan die oproep. Het blijft echter niet alleen bij het elektronisch versturen van de getuigschriften voor verstrekte hulp door de huisarts naar het ziekenfonds. Vanaf 1 januari 2018 moeten ook alle geneesmiddelenvoorschriften elektronisch worden opgeladen in een beveiligde kluis, waar apothekers ze kunnen downloaden. Daarnaast moet het elektronisch arbeidsongeschiktheidsattest al in 2017 de standaard worden. Deze maatregelen moeten de administratielast van de zorgverleners inperken en ook de patiënten en de ziekenfondsen zullen minder papierwerk hebben.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena