Nieuwsbericht

Gebruik verslavende pijnstillers verdubbeld op 10 jaar

Het gebruik van opioïde pijnstillers is op minder dan 10 jaar tijd verdubbeld in ons land. Dat schrijft het wetenschappelijke magazine Eos, op basis van cijfers van het RIZIV. 

Effectief, maar zeer verslavend

Het aantal dosissen opioïde pijnstillers steeg van 31 miljoen in 2005 naar ruim 65 miljoen in 2014. Het gaat om morfineachtige stoffen die verwant zijn met heroïne. Die pijnstillers zijn erg effectief, maar tegelijkertijd heel verslavend.

Zo eisen ze in de VS meer doden dan heroïne en cocaïne samen. Onder meer popster Prince overleed aan het gebruik van opioïde pijnstillers. De middelen hebben vooral een meerwaarde bij bv. kankerpatiënten of mensen met zware gewrichts- en botpijnen. 

Te vaak te sterke pijnstillers

“Campagnes over optimale pijnbestrijding leiden ertoe dat artsen makkelijker sterkere middelen voorschrijven”, zegt Bart Morlion, pijnspecialist aan het UZ Leuven. “Opioïden zijn lange tijd te weinig gebruikt, maar nu is de slinger in de andere richting doorgeslagen.”

Uit de cijfers blijkt voorlopig wel niet dat het aantal mensen met een verslaving aan pijnstillers stijgt. Al betekent dat volgens de experten niet noodzakelijk dat er geen probleem is, want het is mogelijk dat mensen met zo’n verslaving de weg naar de gepaste hulpverlening niet vinden.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Meer dan 7 op de 10 Belgen willen dat de overheid zich met hun gezondheid bemoeit

Meer dan 7 op de 10 Belgen willen dat de overheid zich met hun gezondheid bemoeit

Nieuwsberichten 4 december 2017

Een overheid die zich bemoeit met ons leven en onze levensstijl? Als het de volksgezondheid bevordert, zien de meeste Belgen dat wel zitten. 7 op de 10 gaan ermee akkoord om maatregelen opgelegd te krijgen, zoals verplichte opsporingsonderzoeken en vaccinaties en een rookverbod in het bijzijn van kinderen. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij meer dan 1.000 Belgen.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena