Nieuwsbericht

Farma-industrie rekent België dure prijzen aan voor kankermedicatie

Farmaceutische firma’s rekenen verschillende landen verschillende prijzen aan voor kankergeneesmiddelen. Sommige landen betalen tot 5 keer meer voor hetzelfde medicijn. Ook België krijgt een gepeperde rekening voorgeschoteld. Dat blijkt uit een studie in The Lancet Oncology.

Prijzen voor 31 geneesmiddelen

In de studie vergelijkt het vakblad de officiële prijzen van 31 kankergeneesmiddelen die recent op de markt verschenen in 18 industrielanden. Groot-Brittannië, Griekenland, Spanje en Portugal betalen gemiddeld het minst. Zweden, Zwitserland en Duitsland krijgen dan weer de zwaarste factuur. Ook ons land moet diep in de geldbuidel tasten. 

Krachten bundelen met Nederland en Luxemburg

Dat ons land een gepeperde rekening krijgt, is volgens het kabinet van Minister De Block niet zo verwonderlijk. “We zijn een klein land en schaal speelt bij dit soort onderhandelingen een belangrijke rol”, zegt persattaché Tijs Ruysschaert. Om een schaalvergroting te creëren, bundelt ons land de krachten met Nederland en Luxemburg. Voor geneesmiddelen voor zeldzame ziektes is onlangs een akkoord gesloten.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena