Nieuwsbericht

Een verkort verblijf op de materniteit: wat is de balans?

In 2016 gingen de pilootprojecten rond een verkort verblijf op de materniteit van start. In het algemeen blijken de mama’s tevreden over de zorgverlening. Al zijn er ook enkele aandachtspunten.

Belang van een goede communicatie

In vele andere landen verblijven vrouwen na hun bevalling minder lang op de kraamafdeling dan in ons land. Daarom gingen in 2016 enkele Belgische pilootprojecten rond zo’n verkort verblijf na de bevalling van start. En de balans blijkt positief.

Een korter verblijf en meer thuiszorg worden stilaan de norm. Mama’s blijken in het algemeen ook tevreden over de zorgverlening, bv. over de vroedvrouwen die aan huis komen om hen bij te staan na het verkorte ziekenhuisverblijf. De sleutel is een goede communicatie tussen de ouders en alle betrokken zorgverleners (gynaecoloog, vroedvrouw, pediater, huisarts, …). 

Wat kan beter?

Toch blijken er ook elementen te zijn die beter moeten in de toekomst. Zo moet er meer aandacht zijn voor toekomstige mama’s die fysiek, sociaal, financieel of psychologisch kwetsbaar zijn. Het kortere ziekenhuisverblijf brengt ook een hogere werkdruk voor de zorgverleners met zich mee. Ook dat is een element om rekening mee te houden bij het streven naar een naadloze zorg voor de ouders en hun kind.

Meer info

Ontdek het volledige evaluatierapport op de site van de FOD Volksgezondheid.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena