Nieuwsbericht

Een tekenbeet? Stuur het insect op met de post!

Ben je gebeten door een teek? Gooi het beestje dan niet weg, maar stuur het gratis met de post op naar het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Alle ingezamelde teken moeten een duidelijker beeld geven van de ziekteverwekkers die deze insecten op de mens kunnen overdragen. 

Niet enkel ziekte van Lyme

In 2016 kwamen 9.700 meldingen van tekenbeten binnen op www.tekennet.be. Zo’n beet is niet zonder risico, want teken kunnen besmet zijn met verschillende ziekteverwekkers die overgedragen kunnen worden op de mens. De ziekte van Lyme is de bekendste, maar je kan door een tekenbeet bv. ook besmet raken met het encefalitisvirus. Om die verschillende ziekteverwekkers verder te onderzoeken, vraagt het WIV om zoveel mogelijk teken met de post op te sturen. 

Praktisch

 1. Verwijder een vastgebeten teek zo snel mogelijk, met een aangepaste tekentang of pincet, zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen;
 2. Kleef de teek (dood of levend) met doorzichtige plakband op een witte briefkaart of een wit blad;
 3. Beantwoord de korte vragenlijst door op de knop onderaan te klikken. Je hoeft nadien de tekenbeet niet opnieuw te registreren op de webpagina;
 4. Wanneer je klikt op “verzenden” ontvang je een persoonlijk referentienummer. Schrijf deze op de briefkaart of het blad met de teek, zodat wij je vragenlijst kunnen linken aan de teek;
 5. Steek de kaart of het blad in een gewone briefomslag. En stuur op naar:
  • Dispatching TekenNet
  • DA 853-594-6
  • 1180 Ukkel

Verzend de omslag zo snel mogelijk (liefst binnen 48u), via een gewone rode postbus.

Gratis versturen

Je kan een verwijderde teek gratis met de post opsturen tot en met 31 oktober 2017. Daarnaast moet je ook nog online enkele vraagjes beantwoorden.

Insectenboekje

Straks is het zover: de zomer is in het land, en zo ook de beestjes. In het Insectenboekje van Partena Ziekenfonds ontdek je onder meer wat het verschil is tussen lichte en écht pijnlijke insectenbeten, hoe je ze kan herkennen én hoe je ze best gaat verzorgen. Download het boekje hier.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena