Nieuwsbericht

Doorbraak in de strijd tegen ziekte van Lyme in de maak?

Kunnen we ons binnenkort een seizoen lang beschermen tegen de ziekte van Lyme? Onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts ontwikkelen een antistof die 100% succesvol bleek in testen op muizen. Volgend jaar willen de onderzoekers starten met testen op mensen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Niet zomaar een vaccin

Als de onderzoekers in hun opzet zouden slagen, kunnen we ons een seizoen lang beschermen tegen de ziekte van Lyme. Een beetje zoals een griepvaccin dus, al gaat die vergelijking niet helemaal op. Een vaccin bestaat namelijk uit kleine deeltjes van een bacterie of een virus, waartegen het lichaam daarna antistoffen aanmaakt. Het middel dat de onderzoekers aan de Universiteit van Massachusetts ontwikkelen, is echter al een antistof op zich. Wie een prikje krijgt, is dan ook onmiddellijk helemaal beschermd. De testen op muizen bleken alvast 100% succesvol en volgend jaar willen de onderzoekers starten met testen op mensen.

Wat is de ziekte van Lyme?

Je kan de ziekte van Lyme oplopen door een beet van een teek die besmet is met de Lyme-bacterie. Daarvoor moet de teek minstens 12u aan de huid vastgehecht blijven. De ziekte kan in een eerste fase leiden tot hoofdpijn, spierpijn, lichte koorts en vermoeidheid. Enkele maanden na de beet zijn ook hartritmestoornissen, zenuwstoornissen, pijn in de armen en de benen en hersenvliesontsteking mogelijk.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Elke generatie wordt allergischer

Nieuwsberichten 6 september 2018

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen en elke generatie wordt ook allergischer. Op 12 jaar tijd is het aantal terugbetaalde geneesmiddelen tegen allergieën bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV waarover De Morgen bericht. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena