Nieuwsbericht

De Bijkluswet: wat betekent dit voor Helpper

Wie in zijn vrije tijd tegen betaling klusjes doet, mag nu tot 6.000 euro per kalenderjaar (jaarlijks geïndexeerd bedrag) bijverdienen, zonder er belastingen of sociale bijdragen op te moeten betalen. Dat werd zo bepaald door de Bijkluswet. 

Wat de klusjes betreft, moet dit gaan om verenigingswerk, diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie. Een deeleconomie is een systeem waarbij diensten worden uitgevoerd door een particulier aan derden, via een erkend deeleconomieplatform, zoals Helpper dus.

Wat betekent dit voor de helpper(s)? 

De helppers behouden de vergoeding van 7 euro per gepresteerd uur. Nu is dit onbelast. Vroeger was dit 7,98 euro bruto; met -na aftrek van de 10% belastingen- 7 euro netto. Als zij werken via een erkend deeleconomieplatform - zoals Helpper er eentje is - dan kunnen de helppers vanaf nu tot 6.130 euro per jaar onbelast bijverdienen, zonder beperking per maand. 

En de helppies?

De belasting valt weg. Blijft de helppie dan 9,80 euro/uur betalen? Absoluut niet! Hun filosofie is om zoveel mogelijk mensen te kunnen helppen, daarom hebben ze er voor gekozen om de uurprijs voor alle helppies te verlagen van 9,80 euro per uur naar 9 euro per uur, en dit voor alle prestaties geleverd vanaf 1 augustus 2018. Op die manier kunnen helppies vaker gebruik maken van helpper ondersteuning en vooral kunnen nog meer mensen beroep kunnen doen op een helpper voor hun hulpvraag. 

Hoe zit dat met de belastingen?

De inkomsten die je krijgt via een deeleconomieplatform zoals Helpper, moet je aangeven op je belastingbrief. Het deeleconomieplatform zelf geeft ook na afloop van het jaar je totale inkomsten door aan de FOD Financiën. Zij controleren dan of je voor het hele jaar de 6.000 euro (jaarlijks geïndexeerd bedrag) hebt overschreden. Let wel; het bedrag dat het deeleconomieplatform doorgeeft kan een beetje hoger liggen dan het precieze bedrag dat je ontvangen hebt. Dat is omdat je naast je netto-inkomsten ook eventuele administratieve kosten moet meerekenen. 

Meer informatie vind je op www.bijklussen.be

Interesse om Helpper te worden? Registreer je dan hier.

Ben je op zoek naar hulp en lijken de diensten van Helpper je wel wat? Ga dan hier op zoek naar een Helpper. 

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena