Nieuwsbericht

Antipsychotica te vaak voorgeschreven zonder duidelijke diagnose

Antipsychotica worden vaak voorgeschreven aan patiënten zonder een ernstige geestelijke aandoening als depressie, schizofrenie of een psychose. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Londen.

Wat zijn antipsychotica?

Antipsychotica worden gebruikt voor de behandeling van manische depressie, schizofrenie en psychoses. Ze onderdrukken namelijk de hallucinaties, waanbeelden en extreme stemmingsstoornissen die met deze mentale ziektes gepaard gaan. Deze geneesmiddelen kunnen wel ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder rusteloosheid, gewichtstoename en diabetes. Daarom moeten ze in principe voorbehouden worden voor ernstige mentale ziektes, maar de onderzoekers aan de universiteit van Londen hebben aangetoond dat ze ook vaak voorgeschreven worden voor andere problemen, waaronder onaangepast gedrag als agressie en zelfverwonding.

71% zonder duidelijke diagnose

De onderzoekers analyseerden de voorschriften van 571 Britse huisartsen voor 33.016 volwassenen met cognitieve problemen. Daaruit bleek dat 28% van hen antipsychotica kreeg toegediend. Van die groep hadden maar liefst 7 op de 10 patiënten geen duidelijke diagnose die dit gebruik verantwoordt. Heel wat mensen uit de bestudeerde groep vertoonden wel onaangepast gedrag als agressie en zelfverwonding en daarvan kreeg ongeveer de helft (47%) antipsychotica. Ook in ons land is het stijgende gebruik van psychofarmaca, waaronder antipsychotica, een probleem.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Elke generatie wordt allergischer

Nieuwsberichten 6 september 2018

Het aantal mensen met een allergie blijft stijgen en elke generatie wordt ook allergischer. Op 12 jaar tijd is het aantal terugbetaalde geneesmiddelen tegen allergieën bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV waarover De Morgen bericht. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena