Nieuwsbericht

Antidepressiva: aantal patiënten stagneert, aantal dosissen stijgt

Voor het eerst sinds lang is het aantal gebruikers van antidepressiva in ons land gestagneerd. Minder goed nieuws is dat het aantal dosissen van deze geneesmiddelen blijft stijgen.

Op 10 jaar tijd gaat het om een toename van 50%. Dat schrijft De Tijd op basis van nieuwe cijfers van het RIZIV!

Eerst het goede nieuws…

In 2015 waren er net geen 1,2 miljoen mensen die minstens al één keer een geneesmiddel tegen depressie hadden genomen. Daarmee stagneert het aantal gebruikers van antidepressiva voor het eerst in 10 jaar. Volgens het RIZIV is dat te danken aan de sensibiliseringsacties bij zowel patiënten als artsen. De overheid wil namelijk meer inzetten op alternatieve behandelingen als psychotherapie. Een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toonde al aan dat bij zware depressies antidepressiva best samen met psychotherapie worden voorgeschreven. Als slechts één van beide aangewezen is, moet de voorkeur naar psychotherapie gaan. 

Aantal gebruikte antidepressiva blijft wel stijgen

Wie antidepressiva neemt, doet dat wel steeds meer en langer. In 2015 gaat het om ruim 320 miljoen dosissen, dat is 100 miljoen meer dan 10 jaar geleden. Een stijging met maar liefst 50%. Volgens Prof. Gezondheidseconomie Lieven Annemans is dat niet per se een slecht teken. “'Een behandeling moet volgens de voorschriften 4 maanden duren om een effect te kunnen hebben en misschien werd dat vroeger niet altijd nageleefd. Al zijn er ook meer chronische gebruikers. Dat is wel een probleem.” Volgens Annemans blijven dokters vaak te lang antidepressiva voorschrijven uit schrik dat de patiënt zal hervallen of afkickverschijnselen zal vertonen.

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

1 op de 4 werknemers in burn-out staat in contact met moeilijke mensen

Nieuwsberichten 9 november 2017

Personen die constant in contact staan met ‘moeilijke’ mensen (klanten, patiënten, leerlingen) hebben meer kans op een burn-out. Denk maar aan verzorgend personeel, leerkrachten en medewerkers van klantendiensten. Zij gaan twee keer zo vaak naar een psychiater. De oorzaak? Ze moeten hun emoties altijd onder controle houden in een stresserende professionele context, zonder de erkenning die ze daarvoor verdienen. 

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena