Nieuwsbericht

Aantal weesgeneesmiddelen zal op korte termijn verdubbelen

Momenteel zijn er ongeveer 100 weesgeneesmiddelen op de markt. Dat zijn medicijnen voor de behandeling van zeldzame ziektes. Volgens een onderzoek van UZ Leuven en KU Leuven zal dat aantal op korte termijn verdubbelen. Hoopvol nieuws voor vele patiënten!

600 dossiers bij Europees Geneesmiddelenagentschap

Momenteel zijn ongeveer 600 dossiers rond weesgeneesmiddelen in behandeling bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven namen die onder de loep en voorspellen dat er ongeveer 100 effectief op de markt zullen komen op korte termijn. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes. Het gaat vooral om medicatie tegen zeldzame kankers en neurologische ziektes. Opmerkelijk: bijna de helft van die nieuwe producten biedt een behandeling voor zeldzame ziektes waarvoor nog geen enkel geneesmiddel bestaat.

Met steun van Europa

Sinds 2000 ondersteunt de Europese Unie de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen. Farmaceutische firma’s die dergelijke medicijnen ontwikkelen krijgen een aantal voordelen. Onderzoekers krijgen hulp bij de administratieve opvolging en, eenmaal goedgekeurd, loopt het patent van het medicijn langer dan normaal. Deze studie van UZ Leuven en KU Leuven bewijst dat deze ondersteuning z’n vruchten afwerpt. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van UZ Leuven

 

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena