Nieuwsbericht

7 op de 10 bezoeken aan spoeddienst zonder doorverwijzing huisarts

Vorig jaar trokken maar liefst 4,6 miljoen Belgen naar de spoeddienst van een ziekenhuis. Maar nog opvallender: in 7 op de 10 gevallen gebeurde dat zonder doorverwijsbrief van de huisarts. Dat blijkt uit cijfers van het RIZIV die Artsenkrant kon inkijken. 

Stijging met 4%

De spoeddiensten van onze ziekenhuizen krijgen meer en meer patiënten over de vloer. In 2015 waren dat er 4,6 miljoen om precies te zijn, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Een andere toename springt echter nog meer in het oog: in meer dan 7 op de 10 gevallen gaan Belgen naar de spoed zonder een doorverwijzing van de huisarts. Eenmaal ter plaatse, doen patiënten trouwens niet enkel een beroep op de spoedarts. Sinds 2014 zijn de contacten met specialisten (596.122) en psychiatrische hulpverleners (77.773) namelijk ook toegenomen. 

Meer ’s nachts en in het weekend

Patiënten gaan niet alleen vaker naar de spoed, ze doen dat ook meer en meer ’s nachts en in het weekend. Het gaat om 1,16 miljoen gevallen, dat is een kwart van alle bezoeken. Op 5 jaar tijd is het aantal dringende gevallen ’s nachts en in het weekend gestegen met 29%. “Steeds meer mensen hebben blijkbaar de gewoonte aangenomen om naar de spoed te gaan na de kantooruren of in extremis voor ze op vakantie vertrekken”, klinkt het in Artsenkrant. 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Blog en nieuws

Gezond advies, het laatste gezondheidsnieuws en alles over onze workshops en infosessies

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 

Sluiten

Kantoorzoeker

Ben je op zoek naar het dichtstbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena