Nieuwsbericht

6500 Vlamingen met een handicap krijgen basisondersteuningsbudget van 300 euro

De Vlaamse Regering heeft de invoering van het basisondersteuningsbudget (BOB) goedgekeurd. Het BOB is een nieuwe Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood.

Wie een handicap heeft en daardoor nood aan ondersteuning, kent vele extra financiële uitgaven. Het basisondersteuningsbudget geeft de persoon met een handicap en zijn netwerk toe de kans om thuis nog meer zorg op maat te krijgen. Het gaat om 300 euro per maand die ze vrij kunnen gebruiken, voor bijvoorbeeld thuiszorg, schoonmaakhulp of dagopvang. 

6500 Vlamingen

Naar schatting 6.500 volwassen Vlamingen met een handicap krijgen vanaf september 2016 een maandelijkse budget. In een eerste fase gaat het basisondersteuningsbudget naar mensen die bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) al langer gekend zijn met een vraag naar ondersteuning, maar vandaag nog geen ondersteuning van het VAPH krijgen. Volgend jaar zal het ook ter beschikking worden gesteld van ongeveer 16.000 minderjarigen en jongeren met een handicap.

Vanaf september 2016 

Het basisondersteuningsbudget wordt vanaf september uitbetaald aan volwassenen die al sinds 2014 hulp gevraagd hebben aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en die tot op vandaag nog geen ondersteuning gekregen hebben. Zij hebben uiteenlopende zorgnoden en staan al meer dan een jaar geregistreerd op de zogenaamde ‘Centrale Registratie Zorgvragen’-databank van het VAPH. Wie het krijgt, kiest volledig zelf waar hij het aan spendeert, en hoeft voor die vrije besteding geen verantwoording af te leggen. 

Wie recht heeft op een BOB zal automatisch gecontacteerd worden door de zorgkas waarbij hij is aangesloten. Vanaf september wordt het basisbudget op de rekening gestort. Mensen hoeven dus zelf geen stappen te zetten. 

Vlaamse Sociale bescherming 

Het basisondersteuningsbudget is een onderdeel van de Vlaamse Sociale Bescherming. Dit is een pakket van premies en financieringssystemen in de langdurige zorg dat verder bouwt op de bestaande Vlaamse zorgverzekering. Het basisondersteuningsbudget is de tweede pijler in onze Vlaamse Sociale Bescherming. Volgend jaar volgt de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden, en vanaf 2018 gaan we stap voor stap naar een nieuwe financiering van thuiszorg, ouderenzorg, revalidatie en geestelijke gezondheidszorg.”

De voorwaarden voor  het ontvangen van een basisondersteuningsbudget

  • Geregistreerd staan op de databank “Centrale Registratie Zorgvragen” van het VAPH sinds  31 december 2014 en nog steeds op 1 januari 2016 
  • Nog geen ondersteuning van het VAPH hebben ontvangen.
  • Aangesloten zijn bij een zorgkas
  • Ouder dan 25: verplichte aansluiting voor 50 of 25 euro per jaar
  • 18 tot 25: aansluiting is gratis
  • Jonger dan 18: een van de ouders moet aangesloten zijn
  • Brussel: aansluiting is vrijwillig, maar noodzakelijk voor het ontvangen van een basisondersteuningsbudget

Gerelateerde categorieën

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in en ontvang maandelijks ons ziekenfondsnieuws en gezond advies.

Ik schrijf me in

Meer weten? Contacteer ons!

Interesse in onze producten? Meer weten over onze dienstverlening? Stel je vraag via het contactformulier. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Wij luisteren altijd

Kiezen voor Partena Ziekenfonds is kiezen voor een onafhankelijk ziekenfonds dat bereikbaar is waar en wanneer het jóu past! 


Sluiten

Kantoorzoeker

Bent u op zoek naar het dichtsbijzijnde kantoor?

Zoek een kantoor

MijnPartena

Door je aan te melden kun je al je dossiers opvolgen, inboxberichten lezen, ...

MijnPartena